RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Як тобі, Ілон Маск? СБУ провела успішну спецоперацію, відмовившись від зв’язку Starlink

Служба безпеки України вдарила по Керченському мосту 17 липня 2023 року за допомогою морських дронів Sea Baby. Для зв'язку з безпілотниками не використовувалися термінали Starlink, які не гарантували успіх операції.

Про це в ексклюзивному документальному фільмі "СБУ. Спецоперації перемоги" розповів генерал-майор, голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Читайте також: Малюк пообіцяв нові "сюрпризи" Кримському мосту і не тільки

За його словами, це була спільна операція СБУ та Військово-морських сил Збройних Сил України. Під час підготовки до операції українські військові зібрали розвідувальні дані, всю інформацію: з чого побудовано міст, які у нього елементи конструкції. Щоб зрозуміти, чим його можна зруйнувати.

"Було здійснено комплекс відповідних оперативних, у тому числі оперативно-технічних заходів. Було отримано відповідну документацію, яка була нами використана для майбутнього планування завдання вогневого ураження", - зазначив Василь Малюк.

Бригадний генерал військової контррозвідки СБУ "Хантер" розповів, що Василь Малюк подарував йому "хорошу книжечку" - робочу документацію "Будівництво транспортного переходу через Керченську протоку".

"Де він її взяв, я можу тільки здогадуватися. Конструкторська документація танка, ракети, літака - вона є сама по собі таємною. Не кажучи вже про такий стратегічний об'єкт, як Кримський міст. Тут ми знайшли все, що нам було потрібно для того, щоб зрозуміти, у який спосіб ми його зруйнуємо”, - розповів "Хантер".

Примітно, що під час підготовки атаки на незаконно збудований окупантами Кримський міст СБУ не користувалася терміналами зв'язку від Starlink. Для атаки спецслужба використала дрон Sea Baby, якісний зв'язок на якому допомогли налаштувати волонтери.

При розробці дрона Sea Baby ("Морський малюк"), яким вдарили по мосту, було поставлено завдання, щоб безпілотник пройшов 800 км по морю в складних умовах і доставив 800 кг тротилу до місця призначення. Наприкінці маршруту швидкість дрона повинна була бути достатньою, щоб уникнути кораблів-переслідувачів та захисту від атак гелікоптерів.

Найважливішим аспектом операції була надійність зв'язку з "Морським малюком", яка мала бути безперервною. Але Starlink від компанії Ілона Маска такий зв'язок гарантувати не могла.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна успішно застосувала проти росіян ракету власного виробництва, яка знищила мету на дальності 700 кілометрів.

  • Вас також може зацікавити:

Знову міст пішов "поспати": в мережі хвиля жартів і мемів, росіяни лютують

Як вибухи в Криму відбилися на мешканцях півострова: чиновник розставив крапки над "і"

Росія заявила про три атаки дронів на Кримський міст: усі подробиці