RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

"Бідні не воюватимуть за багатих": в Раді розкритикували нову ідею щодо мобілізації

Ідея запровадження нового механізму бронювання працівників від мобілізації, прив’язаного до розміру зарплат чи доплат від роботодавців, не відповідає принципам справедливості.

Так прокоментував запропонований Офісом президента новий підхід голова Фінансового комітету ВРУ Данило Гетманцев, передає Інтерфакс-Україна.

Читайте також: Індульгенція від мобілізації: чи воюватимуть тільки бідні

Він зауважив, що Комітет також долучений до відповідних дискусій щодо нових правил мобілізації та бронювання військовозобов'язаних.

"Я вважаю, що будь-який ценз в питанні мобілізації крім тих, що вже є в законі, підриває дуже важливий принцип справедливості пожертви, який є основоположним принципом країни, яка воює", - повідомив він.

На його переконання, якщо не буде дотримано відповідного принципу, то це взагалі загрожує втратою сенсу для людей захищати країну. Майновий ценз - це найгірше, що можна застосувати в цьому контексті, оскільки не будуть і не можуть бідні воювати за багатих.

Підхід, що залежить від розміру зарплат призведе до дискримінації за професіями чи галузями.

"Якщо ми говоримо з вами, що давайте ми не будемо мобілізувати людей з високими зарплатами, то давайте скажемо чесно, що ми не будемо мобілізувати працівників банківського сектору чи страхових компаній, чи не будемо мобілізувати топменеджмент підприємств, а будемо мобілізувати фопів та рядових найманих працівників. А чому? - У мене немає відповіді на це питання", - пояснив депутат.

Також зауважив, що в країні є сфери, де нема надто високих зарплат, а середня виплата торік становила лише 18 тис. грн.

На його думку, це також є дискримінацією щодо місця проживання, адже в сільській місцевості зарплати менші, і в різних регіонах країни доходи різняться. Зокрема, на прифронтових територіях зарплата мізерна.

"Ця ціла низка дискримінацій нівелює цю з першого погляду прекрасну ідею "відбілення" заробітних плат. Тож, на перший погляд, мені вона повинна була б сподобатися, але ні, занадто великою ціною це може датися", - наголосив Данило Гетманцев.

Як відомо, зараз Офіс президента та Ініціативна група у парламенті спільно опрацьовують два різні підходи до критеріїв для "економічного бронювання" від мобілізації. Йдеться про податки від зарплати у щонайменше 30-35 тис. грн, або доплату у 20 тис. грн за працівника щомісяця. У середньому додаткові надходження можуть сягнути від 200 млрд до 350 млрд грн за рік.

У Федерації роботодавців критикують ідею, адже обидві суми - недосяжні. Зокрема, члени ФРУ готові платити по 6 тис. грн на місяць за кожного працівника.

Нагадаємо, раніше нардеп Мар’яна Безугла вкинула в соцмережі ідею щодо "броні" за 200 тисяч гривень на місяць й "Апострофа" писав, чим небезпечні такі ідеї.

  • Вас також може зацікавити:

Не всім "по кишені": в Раді озвучили суму бронювання від мобілізації

Відкупитися від фронту: яку "броню" вигадала влада для заможних

"Не працюють, не інваліди, не в ЗСУ": скільки українських чоловіків "залягли на дно" під час мобілізації