RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Індульгенція від мобілізації: чи воюватимуть тільки бідні

Депутати та військові влаштували мобілізаційний футбол

Депутати та військові влаштували мобілізаційний футбол Фінансовий критерій для бронювання від мобілізації - не найкраща ідея Фото: depositphotos

В стінах парламенту почався розгляд урядового законопроекту про мобілізацію, який викликав величезний резонанс і шквал обурення серед українців. І поки парламентарі думають над тим, які мають бути обмеження для ухилянтів, чи варто запроваджувати демобілізацію - з'явилась чергова мобілізаційна ініціатива. Її суть полягає у тому, що від мобілізації можна буде фактично відкупитися. Ідея не нова, її почали озвучувати ще на початку широкомасштабної війни. А зараз пропозиції звучать таким чином, хто платить більше податків, той може отримати своєрідну індульгенцію від мобілізації. Чому нардепи і військові перекидають відповідальність за питання мобілізації один на одного і чи потрібно в Україні запроваджувати фінансовий критерій для бронювання - в етері Апостроф TV розповів політолог Володимир Фесенко.

Питання мобілізації - це не політичний футбол чи пінг-понг. Тут немає місця перекиданню відповідальності від одних до інших. Мобілізація - це не лише питання військових. Це насамперед державна потреба і державний обов'язок, якщо йдеться про громадян, які не хочуть підпадати під мобілізацію. Тому потрібно знаходити баланс інтересів між військовими потребами і можливостями економіки для мобілізації.

Читайте: "Не буде людей, самі підете воювати": Залужний жорстко звернувся до нардепів

Також необхідно шукати баланс інтересів, пов'язаних з соціальною справедливістю, бо вже з'явилася нова тема для дискусії. Мовляв, хто сплачує великі податки, того не треба мобілізувати, а інших можна - якось це не зовсім коректно.

Так, мобілізація - тема непопулярна, тому політики, і не лише вони, перекидають відповідальність, а й військові теж. Це принципово неправильний підхід, якого треба позбутися і негайно. А те, що законопроект треба доопрацювати і суттєво оновити - то це має бути спільний продукт, за який має бути спільна відповідальність.

Що стосується санкцій проти тих, хто ухиляється від мобілізації. Потрібно знайти баланс, бо якщо не буде санкцій взагалі, то закон не працюватиме. Над цим питанням треба попрацювати і в цьому якраз полягає головний сенс роботи депутатів. Треба розуміти, які права можуть бути обмежені на час воєнного стану, а які не можна обмежувати.

Водночас треба посилити мотиваційну складову, щоб у тих, кого мобілізують, була певна мотивація. Адже ми розуміємо, що примус буде неминучий, бо резерв добровольців, на превеликий жаль, майже вичерпано. І от для тих, кого мобілізують, і потрібні пільги та бонуси - для них, для їхніх родин.

Читайте: Відкупитися від фронту: яку "броню" вигадала влада для заможних

Що стосується броні від мобілізації. У законі чітко має бути визначено - хто і яким чином визначає групи населення або категорії військовозобов'язаних громадян, які мають бронь від мобілізації. Мають бути квоти і для держструктур, і для бізнесу - за певними професіями. Наприклад, в секторі енергетики не можна мобілізовувати певну кількість людей, бо це мінімум, який потрібен для функціонування цього сектору. Так само у транспортній сфері - у тій же Одесі вже не вистачає водіїв автобусів. Так, водії потрібні на фронті, але й в тилу вони необхідні, зокрема для вантажівок, які постачають товари для військових та цивільних потреб. Тут треба знайди баланс.

І тепер щодо броні, прив'язаної до сплати податку з доходів фізичних осіб. Цей критерій не правильний і не коректний. Так, формально критерій є стимулом для сплати податків. Мовляв, платиш податки і маєш менше шансів бути мобілізованим. Але це порушення соціальної справедливості. Бо людина, яка має певні офіційні доходи, формально відкупається від мобілізації. А хто отримує меншу зарплатню - буде мобілізований. А якщо ця людина виконує значущі функції для держави, навіть якщо зарплатня невисока? Тому це не правильний критерій.

Найвищій рівень бронювання повинні мати представники певних професійних груп, в яких є найбільша потреба держави. А не просто - сплатив податки і ти вільний.

Якщо вже депутати так хочуть, щоб хтось міг відкупитися від мобілізації, то нехай застосують особливий податок. Мовляв, людина, яка вважає, що не готова чи не може воювати - нехай платить гроші державі на утримання тих, хто воює. Я навмисно висунув таку контраверсійну ідею, яка радше нагадує середньовічні індульгенції. Тільки тоді від гріхів відкупалися, а тепер від мобілізації. І це якраз та сама логіка.

Взагалі не можна застосовувати суто економічні критерії для бронювання під час мобілізації. Треба насамперед підходити з точки зору суспільних потреб. Плюс ті, хто працює нелегально - вони за межами контролю. І от якраз у першу чергу мають підлягати під мобілізацію ті громадяни, які не зареєстровані в офіційному секторі економіки.

Читайте: Має вісім неповнолітніх дітей: українця з Одеси не випустили за кордон через одне слово

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців