RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відкупитися від фронту: яку "броню" вигадала влада для заможних

Експерти скептично ставляться до ідеї надання відстрочки за гроші

Експерти скептично ставляться до ідеї надання відстрочки за гроші Фото:

Майже щодня з’являються новини відносно мобілізації. Та поряд із розглядом законопроекту про мобілізацію у владних кабінетах обдумують ще одну ініціативу. Цього разу йдеться про надання бронювання тим українцям, які офіційно працюють та сплачують податки. Мова йде про сплату податку на доходи фізичних осіб у розмірі від 6 тис грн на місяць, для чого потрібно отримувати зарплату близько 35 тис грн. Натомість скандальна "слуга" Мар’яна Безугла вкинула в соцмережі ідею щодо "броні" за 200 тисяч гривень на місяць. Остаточного концепту змін ще немає, але джерела "Апострофа" підтверджують, що робота в цьому напрямку дійсно іде. Чим небезпечні такі ідеї, читайте в нашому матеріалі.

Запитання без відповідей

Спершу про можливі масштаби. За даними Пенсійного фонду України, у першому півріччі 2023 року офіційно заробітні плати від 20,1 до 100,5 тис. грн. отримували лише 25,5% (включно, чоловіки та жінки) або близько 1,9 млн працівників. Середня ж зарплата в цьому сегменті 34 тис. грн.

Ще 1,5 мільйона українців заробляли від 0 до мінімальної зарплати 6,7 тис. грн – 19,9%, а від 6,7 до 20,1 тис. грн – 3,95 млн працівників або ж 53,4%. Частина з них, імовірно, працює за сірими схемами, тож за певних умов їх можна зацікавити вийти з тіні. Інша справа, що роботодавці не завжди на це згодні. Тож апріорі право на бронювання, згідно ініціативи, не буде поширюватися на більшість українців. Звідси виникає запитання – яка мета такої ініціативи.

"З економічної точки зору, це не наповнить бюджет у будь-якій достатній мірі, щоб це було ефективним. Для вирішення економічних питань потрібні зовсім інші підходи", - каже фінансовий аналітик, військовослужбовець Євген Невмержицький.

Читайте також: Законопроєкт допрацюють: в Раді розповіли, коли голосуватимуть за зміни правил мобілізації

На 2024 рік у державному бюджеті вже зараз закладено дефіцит більше 40 мільярдів доларів. Посилення мобілізації може додати ще кілька мільярдів доларів.

"Якщо у вас легальна зарплата, то звільнення вас від мобілізації цей дефіцит не зменшує, бо ви платите, як раніше. Якщо хтось відбілить зарплату, то розклад такий: мільйон відбілених зарплат (кожен десятий військовозобов'язаний) зі сплатою +12 тис грн. на місяць (це ріст з 10 до 35-45 тисяч нарахованої зарплати), це додатково 12 мільярдів грн на місяць або 144 на рік або 3,5 мільярди дол. Тож нова ініціатива проблему дефіциту в 45-50 мільярдів доларів не вирішує", - коментує ініціативуекономіст, викладач фінансів у Києво-Могилянській Бізнес Школі Олексій Геращенко.

Ще одне питання, яке наразі залишається без відповіді – як бути з ФОПами. Зокрема, тими, хто може отримувати уже згадані близько 35 тисяч заробітної плати, але сплачують податків менше, ніж 6 тис грн.

Небезпека розколів

Особливе занепокоєння у експертів, опитаних "Апострофом", викликають соціальні та політичні аспекти цієї ініціативи.

"В стані війни почуття соціальної справедливості надзвичайно загострене, - каже нашому виданню доктор соціологічних наук Олександр Стегній, - зрозуміло, на початку в когось можливо були якісь ілюзії, що цей великий напад закінчиться досить швидко, то зараз ми бачимо, що втягнулись у дуже страшний період: чи існування країни, чи її знищення. Соціальна справедливість і всі ці ініціативи мають ґрунтуватися на тому, що тягар війни має в принципі бути розподілений між всіма громадянами України. Цей принцип є підґрунтям довіри як соціального капіталу населення до органів влади, включаючи Офіс Президента".

Та ініціативи на кшталт бронювання в обмін на податки, відчуття соціальної справедливості навпаки руйнують.

"Захист Батьківщини – це обов’язок. І тут має місце моральна складова. Просто вирішувати питання грошима – це порушення конституційних прав і приниження тих, у кого немає достатньо грошей для того, щоб заплатити за себе кошти і не виконувати цей обов'язок", - додає Євген Невмержицький.

Зазначимо, що дискримінація за ознакою майнового стану заборонена Конституцією України.

Довідка: Стаття 24 Конституції України: Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Вдосконалення того, що є

І все ж зміни щодо бронювання потрібні. На думку економічного експерта Бориса Кушнірука, слід зосередитися на вдосконаленні вже існуючої системи, особливо, щодо усунення з неї корупційної складової.

Нагадаємо, згідно з чинним Порядком, бронюванню підлягають керівники та заступники, а також 50% від кількості працівників на критично важливих підприємствах, що відповідають трьом із семи критеріїв. Частина з них чіткі: сума податків, доходів та зборів має перевищувати еквівалент 1,5 млн євро; сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) має перевищувати 32 млн євро. Інші критерії розмиті, що створює умови для маніпулювання та корупції.

"Об'єктивно існує певна категорія людей, які теоретично можуть бути мобілізовані за віком і здоров'ям. Але якщо це власник якогось бізнесу і там працює 10 і більше людей і відповідно, якщо ви цю людину забираєте, то такий бізнес ви можете просто закрити, залишивши людей без роботи, без податків тощо. Це стосується і керівників компаній, і ключових співробітників. Очевидно, що це погана історія для країни. Тому, очевидно, що люди мають мати бронювання. Але це не може бути просто подарунком", - каже Борис Кушнірук.

За його словами, вартість бронювання таких осіб має покривати утримання щонайменше одного бійця – еквівалентно декілька тисяч доларів, тобто від 200 тисяч гривень. Окрім того, щомісяця за цю людину заброньований мав би робити додаткові платежі, аби власник бізнесу не залежав від працівника.

Та вочевидь, подібні зміни виносити назагал будуть (якщо будуть взагалі) лише в комплексі із законопроектом про мобілізацію.

"Нас, очевидно, буде чекати в парламенті серйозна дискусія з приводу мобілізаційних ініціатив, які нещодавно були виражені в законопроекті щодо мобілізації. При тому, що будь які альтернативні ініціативи не знімають того факту, що від нової хвилі мобілізації ми нікуди не дінемося, - резюмує політолог Петро Олещук, - Зараз очевидно, що центр дискусії переміщується до Верховної Ради, бо це єдиний інститут, який має повноваження ухвалювати зміни до законодавства".

У цьому контексті показовим стало опитування на Facebook-сторінці нардепа від "Слуги народу" Мар’яни Безуглої. Там вона озвучила пропозицію щодо "броні" за гроші. "Наприклад, 200 тис. грн/місяць. Це може стосуватися також приватного бізнесу, компаній щодо своїх співробітників тощо", - написала вона. Більшість опитаних проголосували проти.

Читайте: Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроєкту

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів