RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Коли розпочнеться Масниця в 2024 році: нова дата і найвідоміші традиції святкування

Щороку українці святкують Масницю, що символізує проводи зими та зустріч весни. Дата свята постійно змінюється і цьогоріч воно розпочнеться 11 березня та триватиме до 17 березня.

Про свято та традиції святкування Масниці розповідає "Апостроф".

Так, Масницю, або, як ще кажуть, Масляна, Колодій, Сиропуст або Сирний тиждень починають святкувати за 56 днів до Великодня та святкують протягом тижня напередодні Великого Посту. Оскільки Великдень цього року святкуватимуть 5 травня, то Масляну, відповідно – 11-17 березня.

Попри те, що Масниця відоме ще з часів язичництва, свято увійшло в історію. В Україні воно відзначається з піснями, танцями, хороводами, іграми й, звісно ж, смачними частуваннями.

Вважається, що термін "Масляна" почали вживатися лише у 1960-х роках минулого століття, коли радянська влада вирішила відзначати це свято, але використовувала російську назву. Однак саме свято має давнє походження з часів язичництва і відзначалося на теренах Київської Русі, що належала до України.

Традиції української Масниці також суттєво відрізняються від Масляної. Наприклад, в Україні основною стравою свята є вареники з сиром, политі сметаною, а не млинці. Варять вареники також з різними начинками. Млинці, які з'являються на святковому столі, це, в основному, налисники.

Інша назва цього свята - Колодій. Воно означає маленького Сонце-Божича, який підріс та набрався сил, аби розкручувати Сонячне Коло, тобто став Колом-Дієм. Це свято супроводжувалося обрядами з колодкою, яка в українському народі символізувала продовження роду. Колодку, зазвичай дерев'яний брусок, прив'язували до ноги неодруженим хлопцям, символічно караючи їх за те, що вони не одружилися до початку посту. Хлопець міг позбутися колоди, пропонуючи подарунки, гроші або частування. Цей обряд, у формі жарту, відображав засудження громади до неодруженої молоді, стимулюючи тим самим продовження роду.

Раніше ми публікували всі дати православних свят на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Місячний календар 2024: коли в лютому будуть небезпечні та сприятливі дні

Вихідні і свята у лютому 2024: коли відпочиватимуть українці