RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні хочуть мобілізувати засуджених: що пропонують в Раді

У законопроєкті про мобілізацію №10449 пропонують доповнити Кримінальний кодекс статтею про звільнення від відбування покарання засуджених для проходження військової служби під час мобілізації. Автор відповідної поправки - голова парламенту Руслан Стефанчук.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: коли можуть ухвалити документ

Він запропонував Розділ І законопроєкту після пункту 1 доповнити новими пунктами. А саме статтею 84-2 "Звільнення від відбування покарання для подальшого проходження засудженим військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період".

Таким чином, можливість мобілізації засуджених розглядають як один із потенційних інструментів для поповнення українського війська.

Відповідно до цієї статті, може бути звільнений від відбування покарання засуджений до обмеження волі чи позбавлення волі, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ нацбезпеки України, а також злочинів, передбачених ст. 402-406, 408-411, 426-433, 437-442 ККУ, який проявив бажання служити в армії за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також підпадає під проходження служби та визнаний придатним.

"У разі звільнення з військової служби під час дії воєнного стану (крім випадків звільнення за віком або за станом здоров’я) особи, яку було звільнено судом від відбування покарання для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд за клопотанням прокурора приймає рішення про направлення такої особи, для подальшого відбування призначеного раніше покарання", - йдеться у поправці.

Водночас, у разі вчинення громадянином, якого звільнили від відбування покарання для проходження служби в ЗСУ за призовом під час мобілізації, на особливий період, упродовж невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначить йому покарання за правилами, які передбачені у статті 71 і 72 цього Кодексу.

Такі особи мають право звернутися до адміністрації установи виконання покарань з клопотанням про звільнення від відбування покарання для проходження служби в армії. Адміністрація має повідомити терцентр комплектування та соцпідтримки за місцем розташування установи про клопотання, які отримали від засуджених. Після цього ТЦК має організувати проходження засудженими медогляду військово-лікарською комісією.

Адміністрація за результатами розгляду клопотання, передбаченого абзацом першим цієї частини, має право звернутися до суду з поданням про звільнення від відбування покарання засудженими.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні оновили правила бронювання працівників.

  • Вас також може зацікавити:

Діти чиновників і депутатів: чи додадуть їх в закон щодо мобілізації

"Підсолоджена" мобілізація: що можуть внести до оновленого законопроєкту

Скільки можна мобілізувати чоловіків без загрози економіці: озвучена цифра