RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Невидимі охоронці лісів Поділля: активісти розкрили схему розпилу коштів на держзакупівлях

У жовтні 2023 ДП "Ліси України" оголосило на Prozorro тендер на послуги з охорони об'єктів Подільського лісового офісу, який діє на території 3 областей: Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської. Переможцем тендеру стало ПП "Шериф-Захист" із Києва. Сума тендеру — 42 365 472 гривні за надання послуг.

Учасники ГО "Національна когорта" запідозрили ДП "Ліси України" у нераціональному витрачанні держкоштів.

У результаті розслідування вони з'ясували, що в умовах тендеру ДП визначило вимоги до охоронців: вони повинні бути забезпечені посвідченнями, формою, спецзасобами тощо, повинні мати не нижче 3 кваліфікаційного розряду. В угоді вказані 53 об'єкти у межах 3 областей: щоденні добові пости, 15-годинні пости в робочі дні та цілодобові у вихідній й святкові, а на всіх постах повинні бути 212 охоронників.

Представники ГО вирішили навідались на пости лісгоспу у Хмельниччині і перевірити роботу, виявивши, що у 90% на постах навіть у Подільському офісі не було охоронців.

ГО звернулася до офісу, щоб з'ясувати ситуацію, там попросили час. "Національна когорта" вирішили знов навідались на пости - активісти нанесли візит на один із постів у село Деражня, де охоронниця була у формі та з "бейджиком", який і слугує за посвідчення. Цей "бейджик" викликав питання у активістів: дата його видачі 10.11.23, тобто у день укладення договору про закупівлю послуг з охорони між ДП "Ліси України" та ПП "Шериф-Захист". Жінка зазначила, що працює на приватну фірму з січня 2024, а до середини грудня 2023 працювала охоронницею від лісгоспу. Таким чином де-юре жінка була на посаді охоронника від ДП, а де-факто - від приватного підприємства. Такі ж посвідчення, датовані тим же днем активістам пред'явили і на постах на Буковині.

Першу зарплатню від ПП "Шериф-Захист" вони почали отримувати в на початку лютого 2024 за роботу в січні, зарплата становила 7,5-8 тис. грн. Враховуючи вахтовий метод роботи охоронників добу через 2-3, вартість їх послуг з охорони одного об'єкту становить 32000 грн на місяць. Якщо суму відняти від передбаченої договором місячної вартості послуг на об'єкт (75 578 грн), то можна припустити, що приблизно 42 578 грн мала б іти на спецзасоби.

Проте активісти зазначають, що замість обумовлених 54 об'єктів працівники ПП "Шериф-Захист" приступили до охорони 37, і більшості з них — не раніше середини грудня 2023. ГО звернулась із запитом на інформацію до Подільського офісу чи слідкують за виконанням умов договору працівниками "Шериф-Захист". У відповіді зазначили, що контроль здійснюється представниками служби безпеки з комісіями від виконавця, а факти перевірки надання послуг засекречено. Щодо суми, яка виплачується охоронникам, у Подільському лісовому офісі не надали відповіді, наголосивши, що послуги охорони передбачено там, де це критично необхідно, а на постах, де немає потреби охорони,"організовуватись альтернативні заходи охорони, які мали б зекономити бюджетні кошти".

Активісти зацікавилися - якщо охорона надається не на всіх вказаних в завданні об'єктах (а лише на 68%), навіщо було усі "розігрувати" на тендері, і чи не зекономило б це понад 13 млн грн, що еквівалентно майже 30 важливим для фронту дронам.