RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Коли Україна зможе перехопити ініціативу на полі бою: в ISW дали прогноз

В 2024 році Україна намагатиметься перехопити ініціативу та провести невизначені контрнаступальні дії, хоча головна увага буде зосереджена на стабілізації лінії фронту. Проте тривалі затримки безпекової допомоги Заходу наразі змушують Україну розглядати рішення щодо розподілу ресурсів на майбутні та поточні оборонні операції.

Про це у своєму звіті вказав Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Ворог намагається проламати оборону ЗСУ і несе колосальні втрати: що відбувається на Запорізькому напрямку

Фахівці згадують заяву командувача Сухопутних військ ЗСУ 6 березня. Тоді генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив, що Україна намагатиметься перехопити ініціативу та провести невизначені контрнаступальні дії у 2024 році. Війська спрямують увагу на стабілізацію лінії фронту.

Проте командувач Сухопутних військ вважає, що це дозволить Україні сформувати сили, які будуть вести невизначені контрнаступальні дії у 2024 році, а можливо – і контрнаступальні операції.

Про контрнаступальну операцію у 2024 році згадував і президент України Володимир Зеленський. Разом з цим він наголосив, що головним завданням залишається все ж оборона української території.

В ISW також згадують слова Зеленського про нову наступальну операцію, яку готує Росія. Вважається, вона може розпочатись наприкінці травня або влітку 2024 року.

"...що, ймовірно, ще більше відкладе можливості для України підготувати та розпочати контрнаступальну операцію", – вказано у звіті.

Павлюк зауважує, що зараз ворог робить все, щоб підтримувати відносно високі темпи наступальних дій та утримувати ініціативу на лінії фронту, Вони зосередили увагу на Авдіївському та Лиманському напрямку, а також на Часовому Яру (на захід від Бахмута).

Також ISW зауважує, що тривалі затримки допомоги від Заходу можуть відстрочити спроби України відновити ініціативу на лінії фронту.

"Нестача матеріальних засобів змушує українські сили використовувати матеріальні засоби, а невизначеність щодо майбутньої допомоги, ймовірно, обмежує українське оперативне планування", – йдеться у звіті.

Фахівці вважають, що подібні затримки допомоги змусять Україну розглянути важкі рішення щодо грамотного розподілу ресурсів, зокрема між майбутніми контрнаступальними операціями та українськими оборонними операціями, котрі проводяться зараз.

Саме тому ISW наголошує на особливій важливості безпекової допомоги Заходу:

"Допомога Заходу у сфері безпеки має вирішальне значення як для здатності України сконцентрувати матеріальні та людські ресурси для майбутніх контрнаступальних операцій, так і для її здатності послабити російські наступальні зусилля достатньою мірою, щоб Україна могла перехопити ініціативу на всьому театрі військових дій".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, яких змін варто чекати на фронті.

  • Вас також може зацікавити:

Окупанти намагаються перерізати логістичні шляхи ЗСУ на Бахмутському напрямку: звіт ISW

"Лінія Сирського"? Чи зможуть нові укріплення стримати наступ окупантів

Коли Україна зможе розпочати контрнаступ: британський генерал дав прогноз