RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скільки українців залишаться в Чехії назавжди: стала відома цифра

З більш ніж мільйона іноземців, що живуть у Чехії, 30-40% становлять українці. Й після закінчення війни назавжди там можуть залишиться близько 200 тисяч біженців.

Про це інформує "Чеське радіо".

Експерти зазначають, що з огляду на потенційну кількість нових громадян Чехії потрібно серйозно замислитися над посиленням роботи щодо їхньої інтеграції.

Читайте: Як насправді живуть українські біженці в Румунії: опитування

За словами голови дослідницького агентства PAQ Research, соціолога Даніела Прокопа, під час опитувань встановлено, що з приблизно 300 тисяч українських біженців 55% хочуть залишитися в країні, мінімум, ще на два роки".

"Нам просто необхідно зважати на те, що 150-200 тисяч українських біженців залишаться в Чехії ще на два роки", - заявив соціолог.

Насамперед, вважає він, потрібно поглибити роботу з біженцями у сфері освіти, інакше спочатку з’явиться нова група соціального виключення, яка в другому поколінні доповниться групою погано інтегрованих іноземців.

Головною ж проблемою з погляду ринку праці фахівець бачить те, що дві третини людей із України працюють на посадах нижче від рівня своєї кваліфікації, оскільки система націлена наразі виключно на те, щоб людина хоч якось працювала. Але потрібно вивчити кваліфікацію й запропонувати фахівцю кращу роботу чи навчання чеської мови, - каже Даніел Прокоп.

Як наголошує соціолог, позитивним аспектом для чеського суспільства є факт, що надана українським біженцям фінансова підтримка вже повертається до бюджету у вигляді податків.

Однією з великих проблем для біженців - недостатнє володіння чеською мовою. через що фахівці не можуть знайти роботу свого рівня, а діти не можуть здобути належну освіту. "Минуло два роки війни, але, за різними оцінками, менш ніж половина 16-17-річних українських біженців у Чехії вступила і вчиться в освітніх закладах середнього рівня", - розповів соціолог.

Нагадаємо, що близько половини українок, які виїхали до Польщі після початку вторгнення Росії, не мають наміру повертатися на батьківщину.

  • Читайте також:

Як біженці з України живуть в одній з країн Скандинавії: волонтер розповів правду

Українці масово залишають Румунію: що стало причиною

Де в ЄС найбільше працевлаштованих українців: інфографіка