RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Подібні розмови були перед революцією 1917 року": що є свідченням швидкого розпаду Росії

Глава РПЦ Кирило Гундяєв натякнув про новий хрестовий похід - історики стверджують, що такий поворот подій Росія вже переживала.

Про це у своєму інтерв'ю виданню "Апостроф" розповіла завідувачка відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Филипович.

Висловлювання глави Російської православної церкви Кирила Гундяева на Всесвітньому російському народному соборі викликали тривогу у аналітиків, які відзначили їх разючу подібність із риторикою, що передувала революції 1917 року. Ця заява є лише одним із численних свідчень прискорення розпаду Росії, що викликає серйозні побоювання з приводу майбутнього країни.

Читайте: Розвідники ГУР підірвали електропідстанцію в Криму: спливли подробиці нічної "бавовни"

"Подібні заяви російських православних кліриків свідчать насамперед про глибокий крах російської національної ідеї. Точніше, про неможливість її знайти в принципі. Важко говорити про крах того, чого ніколи не було", - зазначила історик.

У минулому ідеологія "російськогомиру" служила потужної об'єднуючою силою, прославляючи Росію як духовний і культурний центр всіх слов'янських народів. Однак анексія Криму та подальше захоплення частин Донецької та Луганської областей на сході України завдали нищівного удару по цій ідеї.

Після краху концепції "російського миру" російська влада вдалася до нової спроби: повної асиміляції українців до складу російського народу. Згідно з цією новою інтерпретацією, українці є лише етнічною підгрупою росіян, яка не має права на власне існування. Це кричуще заперечення окремої української ідентичності викликало гнів та обурення, ще більше розпалюючи напруженість між Москвою та Києвом.

"Була у них ідея "русского міра", згідно з якою, до речі, українці були спорідненим народом, окремою частиною цього "міру". Але після анексії Криму та захоплення частини Луганської та Донецької областей ця ідея зазнала краху. Почали винаходити нову ідею – ультранаціоналістичну. Мовляв, є лише росіяни, а українці – такий самий субетнос російського народу, як, наприклад, козаки, помори та сибіряки. І сам факт того, що українці існують – це геноцид росіян. Ще у 2018 році Кирило їздив до Варфоломея: "Кому ви даєте Томос? Немає жодного українського народу!". Але і це не спрацювало, після 24 лютого 2022 року все стало повністю зрозуміло. І ось тепер нова ідея: лише росіяни врятують світ від сатани, напередодні Апокаліпсису" , – розповіла "Апострофу" Людмила Пилипович.

Також вона наголошує на тривожній схожості між сьогоднішньою риторикою і тією, яка звучала перед революцією 1917 року. Історик свідчить про відчайдушні спроби російського керівництва знайти нові ідеології, які можуть об'єднати населення та зміцнити владу над ним.

На її думку, такий підхід свідчить про останню стадію перед остаточним розпадом Росії.

"Це останнє, за що вони можуть чіплятися. Це від безвиході. Подібні розмови були і перед революцією 1917 року", - підсумувала Людмила Филипович.

Раніше ми розповідали про українські дрони над Татарстаном – куди прилетить наступна пташка.

  • Вас також може зацікавити:

"Крокус" - це лише початок: коли у Росії чекати нових терактів

Атака з півночі в Україну: чи зможе Путін зібрати нові армії

Ядерна тріада Путіна: які реальні загрози для українців та світу