RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Прикордонники не спростували незаконний виїзд голови НКРЕКП Тарасюка до Греції - документ

Валерій Тарасюк, якого було призначено керівником НКРЕКП, коли був членом Нацкомісії під виглядом службового відрядження відпочивав у Греції.

Про це інформував колишній народний депутат Ігор Мосійчук, пишуть Українські новини.

Прикордонники ці дані не спростували, але водночас відмовилися прокоментувати деталі, пославшись на "захист персональних даних" особи, якою за даними екс-нардепа Мосійчука, є Тарасюк. За даними Мосійчука, Тарасюк перетинав кордон з Україною у червні 2023 в порушення п. 214 Правил перетинання держкордону громадянами, які затверджені постановою Кабінету міністрів від 27.01.95 №57.

"Валерія Тарасюка наказом НКРЕКП було відряджено до Афін (Греція) з 4 по 11 червня для участі у 28-му Афінському електроенергетичному форумі Енергетичного Співтовариства (захід проводився 7-8 червня). Водночас іншим наказом НКРЕКП Тарасюку надали відпустку на 9 календарних днів – з 8 по 16 червня. Таким чином, Тарасюк В.В. в порушення п. 214 Правил перетинання державного кордону України громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року №57, як член державного колегіального органу, в період 12-17.06.2023 перебував за межами України не в цілях службового відрядження", – заявив Ігор Мосійчук.

Державна прикордонслужба це не спростувала, і прокоментувати деталі "відрядження" посадовця відмовилася: "Запитувана інформація стосується приватного життя особи, її захист від неналежного поширення забезпечується Конституцією України, законами України "Про інформацію", "Про захист персональних даних", "Про доступ до публічної інформації", а тому може поширюватися лише за згодою особи або в інших, передбачених законом, випадках. Враховуючи зазначене, керуючись п. 2 ч.1 ст. 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", в задоволенні запиту Вам відмовлено", - заявили прикордонники.

Прикордонники вказали, що нібито не мають можливості перевірити чи відповідала мета виїзду Тарасюка його реальним мотивам перебування у Греції: "Внесення до Бази даних інформації про статус особи та щодо мети її поїздки законодавством України не передбачено, тому розмежувати інформацію з Бази даних щодо перетинання особою державного кордону на підставі відповідних рішень про службові відрядження або в порядку визначеному абзацом другим п. 2-14 Правил чи п. 2-16, 2-17 Правил не є можливим", - додали у ДПСУ.

У кримінальному провадженні проти народного депутата Олександра Дубінського щодо незаконного перетину кордону, звинувачення ДБР ґрунтується саме на невідповідності офіційно заявленої мети його виїзду з України (лікування батька) із реальною. Схожі обставини виїзду чиновників досліджували в СБУ в рамках провадження проти представників Ужгородської міської ради. Слідство з'ясувало, що ужгородські депутати та посадовці відпочивали за кордоном під виглядом "відряджень".