RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Суд покарав ухилянта, який вирішив "сховатися" від мобілізації серед свідків Єгови

Чоловіка, котрий намагався уникнути мобілізації, посилаючись на релігійні переконання, засудили до трьох років позбавлення волі. Зауважується, що чоловік змінив віросповідання та перехрестився у свідки Єгови вже під час повномасштабної війни.

Про це вказано в рішенні Білопільського районного суду Сумської області.

Читайте також: Чи можуть журналісти отримати бронь від мобілізації: в Раді розставили крапки над "і"

Зауважується, що чоловіка засудили до 3 років позбавлення волі, коли тому видали повістку, проте він лише "перехрестився", зауваживши, що "релігія не дозволяє йому служити там, де вбивають". Проте співробітники військкомату вказали, що чоловік долучився до свідків Єгови вже під час повномасштабної війни. Вважається, що таким чином він хотів уникнути мобілізації.

У лютому 2024 року чоловіка визнавали придатним до мобілізації. Він отримав повістку, проте від мобілізації ухилився. Проте він сподівався, що його не візьмуть, оскільки він є свідком Єгови.

В листопаді 2023 року він змінив віросповідання та похрестився в свідка Єгови, що нібито не дозволяє проходити службу у війську. Тож на суді чоловік заперечив свою провину, вказавши, що "не може служити там, де вбивають".

Окрім цього, 14.02.2024 йому була вручена повістка на відправку на 21.02.2024 на навчання, які були максимально віддалені від бойових дій: навчання в центрі на зв`язківця. Проте він знову не реагував на повістку, пояснивши на суді це тим, що "після цього його могли відправити туди, де вбивають і багато крові".

У рішенні суду згадується:

"... показав, що він проходив військову службу за військово-обліковою спеціальністю санінструктор. У його обов`язки входило лікування людей, перев`язки тощо. Його віра дозволяє надавати людям медичну допомогу, але перев`язки він робити не може, оскільки останнім часом почав боятися крові, що ніяк не пов`язано з його вірою. У лютому 2024 року у військкоматі йому пропонували навчатися на зв`язківця, але він відмовився, оскільки після цього його могли відправити туди, де вбивають і багато крові".

Крім того, факт, що він став членом релігійної організації після введення в Україні військового стану, наштовхує на думку, що чоловік це зробив навмисно.

При цьому суд звернув увагу на те, що ухилянт визнав, що "Біблію вивчає більше 40 років: з часів навчання в училищі він вивчав православну Біблію, а з кінця 2020 року - Біблію Свідків Єгови", проте охрестився лише 25 листопада 2023 року.

Доказів на підтвердження того, що чоловік прийняв хрещення у зв`язку зі своїми релігійними переконаннями, а не у зв`язку з ухиленням від призову на військову службу під час мобілізації, сторона захисту не змогла надати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто має право на бронь від мобілізації у квітні.

  • Вас також може зацікавити:

Чому українці бояться служити і який має бути облік: відповідь замкомандира елітної бригади ЗСУ

"Їх треба брати за вухо і вести до ТЦК": мер Конотопа записав звернення до Ради щодо мобілізації

Законопроєкт про мобілізацію готовий на 95%: коли Рада зможе розпочати голосування

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.