RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

На Землі спостерігали сонячне затемнення: як все відбувалось

У понеділок, 8 квітня, відбулось "Велике американське затемнення" – явище повного сонячного затемнення можна було спостерігати в США, а також слідкувати за онлайн-трансляцією. Пік затемнення прийшовся на 20:18, а закінчилось воно о 23:52 за київським часом.

Далі "Апостроф" більше розкаже про явище сонячного затемнення 2024.

Читайте також: Справжній туристичний ажіотаж: як в США готуються до Сонячного затемнення 8 квітня

Рух затемнення

Відповідно до "The Universe. Space. Tech", сонячне затемнення розпочнеться о 19:38 (за Київським часом). Воно почне рух у центральній акваторії Тихого океану. Надалі тінь Місяця рухатиметься в східному, а пізніше – у північно-східному напрямку. Після перетину екватора тінь досягне Мексики, де і досягне максимальної фази. В місті Вікторія-де-Дуранго Місяць повністю закриє Сонце на 4 хвилини і 28 секунди. Зокрема, ось як виглядатиме карта видимості повної фази сонячного затемнення.

Зауважується також, що в цей час на небі можна буде помітити комету Понса-Брукса, також відому як "Комета Диявола".

Надалі місячна тінь огорне територію Сполучених Штатів. Повне сонячне затемнення буде видно у 15 штатах США, простягаючись від Техасу до штату Мен. У Сполучених Штатах в місті Даллас Місяць повністю закриє Сонце. Після цього місячна тінь прокладе свій шлях через Канаду, а згодом досягне Атлантичного океану. Закінчиться затемнення о 22:55.

Часткові фази затемнення можна буде спостерігати в центральній частині та більшості регіонів Північної Америки, а також у Карибському регіоні, на північному заході Колумбії, в Гренландії, Ісландії, Ірландії, Шотландії, Вельсі і в північно-західній частині Піренейського півострова.

Чому така назва затемнення

Сонячне затемнення 2024 року вже отримало назву "Велике американське затемнення", причиною цьому стала територіальна зона, де можна буде спостерігати за астрономічним явищем безпосередньо. Сонячне затемнення 8 квітня буде видимим у всіх штатах США, деяких районах на північному заході Мексики та на південному сході Канади, чим і заслужило назву "Великого американського затемнення".

Затемнення в Україні: чи буде помітно та де дивитись онлайн

В Україні цього разу не можна буде безпосередньо споглядати затемнення. Однак подія транслюватиметься онлайн, тому кожен зможе переглянути. Пряму трансляцію події вестиме канал NASA в Youtube.

Під час трансляції Аерокосмічна адміністрація продемонструє Сонце з різних телескопів, а також долучить виступи вчених і астронавтів. Крім того, планується запуск трьох геофізичних ракет з острова Воллопс, метою яких буде дослідження іоносферних збурень, спричинених затемненням.

Початок трансляції запланований на 8 квітня о 20:00.

Спостерігати за прямою трансляцією також можна буде на офіційному Youtube-каналі Associated Press, вони транслюватимуть включення з різних міст, а також покажуть інтерв’ю з вченими.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як вплине сонячне затемнення 8 квітня на знаки Зодіаку.

  • Вас також може зацікавити:

Час великих ризиків: астролог розповіла про небезпеки і особливості Сонячного затемнення

Побережіть психіку: вчені пояснили, що не так із Сонячним затемненням

На Землю насувається сильна магнітна буря: прогноз на тиждень