RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Скільки ракет ATACMS отримала Україна від США: журналісти назвали цифру

США надали Україні ракети ATACMS у березневому пакеті допомоги – їх кількість сягала понад сотню ракет великого радіуса дії.

Про це повідомляє The New York Times.

Читайте також: Допомога від США для України: Байден каже про лідерство, а у Росії істерика

В повідомленні йдеться про те, що минулого тижня США таємно відправили в Україну нову ракетну систему великої дальності. Як пише NYT, посилаючись на американського високопосадовця, в середині лютого президент США Джо Байден таємно схвалив рішення про відправлення понад 100 ракет великої дальності. Окрім ATACMS у межах пакета було надано касетні боєприпаси.

Зброя була частиною березневої поставки зброї в Україну вартістю 300 мільйонів доларів, що стало першим пакетом нової допомоги для країни після того, як фінансування закінчилося наприкінці грудня.

The New York Times зауважує: "Представники адміністрації тримали цю партію в таємниці, щоб не сповістити росіян".

Варто згадати, що додаткові ракети більшої дальності також включені в оборонний пакет на 60,8 мільярда доларів для допомоги Україні.

В повідомленні видання додається, що президент України Володимир Зеленський, дякуючи американцям за ухвалений пакет оборонної допомоги, не згадав про те, що Україна вже отримала ракети ATACMS та навіть встигла застосувати їх по деяких цілях: "... ймовірно, для того, щоб тримати її використання в таємниці від Росії".

Представники адміністрації Байдена визнали, що березневий пакет озброєння був "тимчасовим заходом", якого могло вистачити Україні лише на кілька тижнів.

"Україна потребує систем протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує бомбардування міст, особливо на сході", – пише NYT.

Крім того, зауважується, що ключові члени Конгресу знали про таємне постачання – тоді представники адміністрації Байдена не зробили жодної публічної згадки про це. Проте після вдалого застосування Україною ATACMS прихильники надання Україні новітніх озброєнь високо оцінили їхню ефективність. Зокрема NYT передає слова, які виголосив старший республіканець у Комітеті з питань збройних сил, сенатор Роджер Вікер з Міссісіпі:

"Ці удари ще раз довели, що Україна може здобувати перемоги на полі бою, коли їй дають правильні інструменти. Україна може завдати удар по кожному російському об'єкту в Криму, включно з критично важливими складами боєприпасів і пального. Уявіть, якби вони мали ці ракети два роки тому".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, куди могли прилетіти перші ракети ATACMS.

  • Вас також може зацікавити:

Скільки ракет ATACMS треба Україні і куди вони допоможуть вийти ЗСУ

Таємне постачання ATACMS до України: спливли цікаві подробиці

Коли ракети ATACMS нарешті відправлять в Україну: важлива заява Сенату США