RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Удари ATACMS по російських об'єктах: куди могли прилетіти перші ракети

Поки Україна чекає на постачання оборонної допомоги від США, американський уряд таємно поставив невизначену кількість ракет ATACMS в Україну, які вже могли бути використані для деяких ударів.

Про це йдеться в повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Скільки ракет ATACMS треба Україні і куди вони допоможуть вийти ЗСУ

Аналітики зауважують на словах американського високопосадовця, який вказав, що в березні 2024 року США таємно надали Україні невизначену кількість ракет великої дальності ATACMS – дальністю дії близько 300 кілометрів – деякі з них вже могли бути використані.

Високопосадовець США заявив, що після цього українські сили завдали ударів ракетами ATACMS по російській військовій базі в окупованому Криму та по невстановленій цілі на схід від окупованого Бердянська Запорізької області.

Геолокаційні кадри за 23 квітня показують, що українські сили завдали удару по декількох радіолокаційних системах російської системи ППО С-300 на південний схід від окупованої Волновахи (на північний схід від Бердянська). Удар під Бердянськом українські військові поки що не підтвердили. Проте аналітики зауважують, що не знають, чи є один з цих ударів тим, про який говорив американський чиновник.

Ймовірним також залишається те, що Україна використовувала ракети під час першого удару ATACMS по російському військовому аеродрому в окупованому Джанкої – тоді в ніч з 16 на 17 квітня удар знищив або критично пошкодив чотири пускові установки ППО С-400, три радіолокаційні станції, пункт управління засобами ППО і систему спостереження за повітряним простором "Муром-М".

Фахівці ISW вважають, що надходження ракет великої дальності ATACMS у достатній кількості дасть змогу українським військам послабити російську логістику і загрожувати російським аеродромам у глибокому тилу, проте ймовірно, що місяці затримки могли дати противникові час нівелювати потенційні оперативні наслідки, які нададуть Україні ракети ATACMS.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Сенат США ухвалив законопроєкт з допомогою Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Які території опинились у зоні ураження ракет ATACMS, отриманих Україною: карти радіусу дії

Допомога від США для України: Байден каже про лідерство, а у Росії істерика

Коли ракети ATACMS нарешті відправлять в Україну: важлива заява Сенату США