RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Виховав сотні бійців: на війні загинув відомий комбриг Нацгвардії

На фронті загинув головний сержант 13-ї бригади оперативного призначення НГУ "Хартія" Олександр (Капа) Ющенко – чоловік встиг виховати сотні видатних бійців, долучився до заснування формування 4-тої бригади оперативного призначення Національного гвардії України “Рубіж" та отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня.

Про це повідомила 13 Бригада Національної гвардії України "Хартія" на своїй Facebook-сторінці.

Читайте також: Пішов воювати добровольцем: на фронті загинув актор Андрій Доманський

Вони вказали, що загинув головний сержант бригади Олександр "Капа" Ющенко – чоловік зробив вагомий внесок у формування сержантського корпусу:

"З великим сумом та розпачем повідомляємо про трагічну загибель головного сержанта бригади Олександра "Капа" Ющенко. Це непоправна втрата для всієї нашої військової родини. Олександр Михайлович зробив вагомий внесок у формування сержантського корпусу, був гідним прикладом та справедливим керівником".

13 Бригада НГУ "Хартія" згадує, що Олександр Михайлович почав військову кар’єру в 2005 році – вивчився на танкіста, а вже через рік став командиром відділення.

До військової справи вдруге повернувся у 2014 році, "...не лишившись осторонь захисту Батьківщини". Він брав участь у бойових діях на Сході країни у складі спецпідрозділу "Омега", отримав нагороду у вигляді вогнепальної зброї та ордена "За мужність" ІІІ ступеня.

У 2015 році був одним із засновників формування 4-тої бригади оперативного призначення Національного гвардії України "Рубіж". "Це перше в історії незалежної України формування, створене згадано натівських стандартів, вона не мала аналогів серед інших військових формувань", – зауважує 13 Бригада НГУ "Хартія".

У 2018 році Олександр "Капа" Ющенко став командиром відділення у 25-тій окремій бригаді охорони громадського порядку НГУ. Крім військової справи, чоловік мав пристрасть до тренування тварин – у 2020 році закінчив курс кінологів у Житомирській академії поліції.

У 2022 році був мобілізований на особливий період до ССО ЗСУ. Згодом перевівся до 5-ї окремої бригади НГУ. З квітня 2023 року розпочав службу в 13-ї бригаді оперативного призначення НГУ "Хартія", де майже одразу був призначений на посаду головного сержанта бригади

"Не бійся бути незручним, різким, вимогливим. Зараз ти закладаєш у солдатів ті знання і навички, які можуть врятувати їм життя", – згадують слова військового, який загинув, захищаючи Україну.

Журналіст Юрій Бутусов також написав про загибель Олександра Ющенка:

"Загинув друг, один з кращих з нас, Воїн, який з першої миті викликав повагу та захоплення. На війні з самого початку з 2014 року. Чіткий, точний, вимогливий до всіх, а передусім до себе, фанат та провідник жорсткої дисципліни та організації, який виховував та керував прикладом, самим собою. Він був тим рідкісним професіоналом, якому можна було довірити незнайомих людей, і він гарантовано робив з них якісних солдат, він був винятково відповідальним і працював на результат".

Бутусов зауважує, що за час служби Олександр Ющенко виховав сотні видатних бійців:

"Він був одним з тих, хто створював піхотний батальйон за стандартами НАТО у складі 4-і бригади швидкого реагування Нацгвардії, він був одним з тих, створював бригаду "Хартія"".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Миколаєві під час вибухів загинули бійці ЗСУ.

  • Вас також може зацікавити:

Загинула легенда: у Черкасах поховали одного з найдосвідченіших бойових командирів

Загинув за день до 32-річчя. Фоторепортаж з прощання у Києві з активістом Павлом Петриченком

В боях за Україну загинув мер Лебедина на Сумщині Олександр Бакликов. Фото