RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Росія може перекинути війська із Запорізької області: в ISW розкрили плани ворога

На фронті тривають активні бої, окупанти намагаються прорвати українську оборону, активізуючи наступальні операції. Для цього противник може перекинути частини дивізії із Запорізької в Донецьку область, щоб сприяти посиленню поточних наступальних дій на сході.

Про це йдеться у звіті від Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Просування росіян сповільнилося, в Кремлі обрали напрямок для наступу: звіт ISW

Зокрема зауважується, що російська армія може перекинути частини 76-ї та 7-ї десантно-штурмових дивізій з Запорізької області на схід України. Аналітики ISW припускають, що, ймовірно, це буде зроблено з метою посилення та інтенсифікації поточних наступальних операцій

Фахівці згадують, як деякі російські та українські джерела стверджували, що частини 76-ї та 7-ї десантно-штурмових дивізій були залучені в районі Роботиного на заході Запорізької області – саме їх можуть передислокувати.

Стосовно ймовірного напрямку перекидання – думки різняться. ISW згадує слова українського військового оглядача – 1 травня Костянтин Машовець заявив, що російське командування вирішило передислокувати частину дивізії з Оріхівського напрямку (західна частина Запорізької області) на загальну лінію фронту в Луганській області або на Краматорський напрямок (Бахмутський напрямок).

Натомість російський мілблогер, як згадується в аналітиці, заявив, що російське командування може перекинути частини дивізії до українського тактичного плацдарму в Кринках Херсонської області. Проте ISW наразі не бачила підтвердження передислокації дивізії на інші напрямки.

ISW припускає, що окупанти таким чином хочуть підтримати наступальні операції Росії в Донецькій області і скористатися поточним вікном вразливості до того, як американська військова допомога почне надходити на фронт у повному обсязі.

Зауважується, що армія РФ наразі намагається використати тактичне проникнення на північний захід від Авдіївки, щоб досягти ширшого прориву в цьому районі та активізують наступ з метою захоплення міста Часів Яр.

Крім того, фахівці припускають, що російське командування могло б перекинути частини дивізії на лінію Куп'янськ-Сватове-Кремінна, де російські війська відновили наступальні операції вздовж усієї лінії. Хоч також зауважується, що так, як армія РФ намагається консолідувати весь цей сектор під відповідальність Московського військового округу, перекидання дивізій може виявитися не настільки корисним в цих зусиллях, як у випадку з більш інтенсивними бойовими діями в Донецькій області

"Будь-яка передислокація цих підрозділів надасть російським військам можливість інтенсифікувати наступальні операції і чинити все більший тиск на українські сили, незалежно від того, де вони будуть розташовані", – зауважують аналітики.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що зараз відбувається на Авдіївському та Бахмутському напрямах.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни мають на вибір два напрямки для наступу біля Авдіївки – звіт ISW

Відхід українських військ з Авдіївки: чи вплинуло це на просування ворога

Найгарячіша точка фронту: ворог криє Часів Яр шаленим вогнем, штурми не припиняються