RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Нові правила мобілізації: штрафи ухилянтам будуть виписувати заочно

Підтримана профільним Комітетом редакція проєкту закону №10379, що передбачає істотне посилення покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації, також значно розширить повноваження Терцентрів комплектування.

Про це повідомив заступник голови комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук (фракція "Голос") в ефірі "Українська правда".

Читайте також: Ухилянтам готують драконівські штрафи: в Раді планують посилити покарання

За його словами, за чинним законом для того, щоб притягнути до адмінвідповідальності, потрібна особа, її присутність, треба скласти протокол про адмінправопорушення, на підставі протоколу видають постанову, яка є документом для стягнення коштів. На вимогу Генштабу та Міноборони було прибрано процедуру складання протоколу.

"Зараз схема така, що ТЦК отримає право виписувати зразу постанову про притягнення до відповідальності, направляє вам, якщо ви її не сплачуєте, – Виконавча служба, блокування рахунків і так далі. Тобто саме таким інструментом Кабмін буде досягати того дуже токсичного варіанту, про який всі говорили і всі були проти, – блокування рахунків, блокування майна. Тобто якщо ви не сплатили штраф, то через виконавчу службу все буде робитися", – пояснив він.

Є загроза, що відповідна норма дозволить ТЦК штрафувати всіх громадян призовного віку, які порушували вимогу повідомляти військкомат про суттєві зміни (зміни адреси проживання, отримання документів про освіту, закордонного паспорта).

"Наскільки я читаю закон, то в принципі можна оштрафувати всіх... Я думаю що 99% чоловіків призовного віку за останні 10-20 років – вони мали подібні ситуації, вони абсолютно нормальні. І щось мені підказує, що протягом 7 днів після виникнення таких обставин ніхто не біг у військкомат і не повідомляв про це. Тобто всі ми є порушниками", – розповів нардеп.

При цьому комітет до другого читання прибрав із першої версії законопроєкту низку більш жорстких норм.

"Ми не повністю прибрали кримінальну відповідальність за відмову від ВЛК. Взагалі ця тема закрита. Ми прибрали всі ці новації про адміністративний арешт, бо велике бажання було арештовувати на три доби, це ми повністю прибрали", – уточнив він.

Також зменшився максимальний розмір штрафної санкції за порушення правил військового обліку.

"Штрафи, порівняно з тим, як хотів це Кабмін, зменшили десь разів у 4-5. Але вони все одно залишилися великими. Для фізичних осіб на період воєнного стану це аж до 25,5 тис. гривень, а для юридичних осіб там ледь не до 60 тис. грн. Тобто рівень штрафів значний, він приблизно у 5 разів більше, ніж чинний рівень", – резюмував Андрій Осадчук.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які нові штрафи будуть за ігнорування повістки у травні.

  • Вас також може зацікавити:

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

До військкоматів знову черги: в ТЦК пояснили ажіотаж. Фото і відео

Хто отримає бронь від мобілізації з 1 травня: повний перелік категорій

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.