RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Ухилянтам готують драконівські штрафи: в Раді планують посилити покарання

Військовозобов’язаних, котрі порушать правила військового обліку чи закон про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, очікує адміністративна відповідальність у вигляді штрафів – розміри штрафів можуть скоро збільшити.

Про це для ТСН розповіла адвокатка Марина Бекало.

Читайте також: Тюрма не загрожує: в Раді зменшили покарання для ухилянтів

Варто нагадати, що за порушення правил військового обліку і закону про мобілізацію на українців очікує адміністративна відповідальність у вигляді фіксованого штрафу. До прикладу, за порушення військовозобов’язаними, резервістами чи призовниками правил військового обліку (наприклад, несвоєчасно стати на облік) можна отримати штраф у розмірі від 510 до 5100 грн.

Серед іншого порушенням також вважатиметься те, що людина не перебуває на військовому обліку взагалі, або ж особа не повідомила органи ТЦК та СП про зміну особистих даних – зокрема про зміну місця проживання, роботи чи навчання. Марина Бекало додає: "Тобто за не оновлення облікових даних".

Крім того, передбачається також адміністративна відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію: в особливий період передбачений штраф 3 400 до 5100 грн згідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адвокатка пояснює, за що можна отримати відповідний штраф:

"Тобто за неявку за повісткою або за відмову проходження військово-лікарської комісії, наприклад. За цією статтею також кваліфікуються порушення правил військового обліку керівниками підприємств, установ та організацій, які відповідальні за ведення військового обліку. Зазвичай це роботодавці або заклади освіти".

Штрафи можуть збільшити

Зауважується, що Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні (10 квітня) законопроєкт №10379 – проте він значно посилює відповідальність за порушення військовозобов’язаними:

  • за порушення правил військового обліку – від 8 500 грн до 17 000 грн;
  • за порушення законодавства про мобілізацію під час особливого режиму – штраф буде вже від 34 000 грн до 51 000 грн;
  • за порушення правил посадовими особами підприємств, установ та організацій, які відповідальні за ведення військового обліку – від 153 000 грн до 204 000 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які нові штрафи будуть за ігнорування повістки у травні.

  • Вас також може зацікавити:

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

До військкоматів знову черги: в ТЦК пояснили ажіотаж. Фото і відео

Хто отримає бронь від мобілізації з 1 травня: повний перелік категорій

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.