RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Ухилянтам приготуватися: які нові штрафи за ігнорування повістки у травні

Новий закон про мобілізацію, що набуде чинності 18 травня 2024 року, передбачає покарання за ухилення від мобілізації у вигляді підвищених штрафів.

Про це йдеться у поясненні адвокатки юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерини Аніщенко, пише РБК-Україна.

Читайте також: В ТЦК можуть відмовити у відстрочці чоловіку дружини-інваліда: юристка назвала умову

За її словами, нинішнє законодавство також передбачає штрафи за ухилення військовозобов'язаних чоловіків від мобілізаційних вимог. Якщо людина не прийшла оновити дані у ТЦК, то на неї чекає штраф від 1,7 тис. до 5,2 тис. гривень.

Оновлені норми про мобілізацію, які запрацюють у травні, передбачають зростання розмірів штрафів у десять разів. Таким чином, суми підвищаться так:

  • до 17 тис. - 25 тис. гривень за перше правопорушення;
  • до 34 тис. - 59,5 тис. гривень - для посадовців та юридичних осіб.

За правилами, чоловіка можуть штрафувати у разі ігнорування повістки. Наступний після повістки документ, який надішлють громадянину, стане "вимога".

"Коли чоловік військовозобов'язаного віку не з'явився за повісткою, тоді ТЦК направляє запит у відділ поліції з проханням провести його адмінзатримання. Якщо цього протягом 5 днів не зробили, чоловіку надсилають ще один документ - "вимогу". Це вже не рекомендація, а зобов'язання прийти до військкомату", – пояснила юристка.

Інакше в ТЦК будуть змушені звернутися в суд із заявою про заборону керувати транспортом та накладення інших адмінстягнень на такого громадянина як на ухилянта.

Чоловіки призовного віку, які не з'явилися в ТЦК під час воєнного стану раніше, зараз мають при першому поході до військкомату сплатити штраф.

"Навіть якщо ви туди звертаєтеся, щоб отримати відстрочку. Різниця в тому, що після 18 травня суму доведеться сплатити вже вищу", – додає адвокатка.

Надалі після оновлення військово-облікових даних чоловікам надішлють постанови про накладення адмінстягнення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яким "казкам" про ТЦК не треба вірити.

  • Вас також може зацікавити:

Вся інформація йде до ТЦК: які є важливі нюанси реєстрації шлюбу військовозобов'язаним

Кого з українців мобілізують у 2024 році: озвучені категорії

Нові правила мобілізації: яке обмеження для ухилянтів можуть залишити

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.