RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Коли військовозобов'язаним треба проходити ВЛК: нові правила

В Україні запрацюють нові правила проходження ВЛК через скасування статусу обмежено придатний".

Нюанси законодавства пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксана Сухорукова.

За її словами, після скасування статусу "обмежено придатний" цій категорії громадян впродовж 9 місяців пройти ВЛК. Однак у чинному законодавстві є певний нюанс.

Читайте також: Нові правила мобілізації: штрафи ухилянтам будуть виписувати заочно

"Огляд люди (обмежено придатні, - ред.) мають пройти протягом 9 місяців з дати вступу закону. Людина не може сама пройти ВЛК. Людину мають направити. Якщо ми говоримо про військовозобов’язаного, то тоді його має направити ТЦК, в якому людина стоїть на обліку", - пояснила Сухорукова, коментуючи нові правила проходження ВЛК.

Механізм, який прописаний у законодавстві, наступний - людина стоїть на обліку у ТЦК і військкомат має інформацію, що у військовозобов'язаного є статус обмежено придатний. У такому випадку ТЦК має проінформувати чоловіка про необхідність проходження ВЛК та виписати йому відповідне направлення на медкомісію.

Разом з тим, як зазначає Сухорукова, нардепи, ухвалюючи зміни, зробили так, що обов'язок за проходження ВЛК поклали саме на громадян.

"В будь-якому разі я хочу наголосити, що народні депутати поклали обов’язок перепройти ВЛК на громадян. Тобто якщо до вас не приходить протягом довгого періоду часу повідомлення від ТЦК, то варто піти та оновити свої дані самостійно", - резюмувала вона в етері телемарафону.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що в Україні не буде "обмежено придатних".

Вас може зацікавити:

До військкоматів знову черги: в ТЦК пояснили ажіотаж. Фото і відео

У Києві лікарі з ВЛК влаштували схему заробітку на ухилянтах: чоловіків переправляли за кордон

Всіх знову на ВЛК: як буде проходити оновлення даних призовників