RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

За образу птахів чекає покарання: яке свято 4 травня і що треба зробити в цей день

Згідно з церковним календарем в Україні, 4 травня, вшановують пам'ять святої мучениці Пелагії Тарсійської.

"Апостроф" розповідає про історію заборон і прикмет цього дня.

Читайте також: Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх

Історія

Пелагія була християнською святою, яка жила в ІІІ столітті в місті Тарс, на території сучасної Туреччини. Вона народилася в багатій та знатній родині язичників і була дочкою впливових батьків. Одного разу Пелагея почула проповідь про Ісуса Христа від християн і одразу повірила в їхнє вчення, вирішивши присвятити своє життя Богові. Вона була заручена зі спадкоємцем імператора Діоклетіана, але відмовилася від земного шлюбу, стверджуючи, що заручена із Сином Божим.

Її відмова викликала гнів імператорського спадкоємця, який, зачарований її красою, намагався одружитися з нею. Пелагія, стверджуючи свою відданість Богу, відкинула його речення. Розлючений її відмовою, спадкоємець залишив її у спокої на якийсь час, сподіваючись, що вона змінить свою думку.

Пелагія звернулася до єпископа Клінона, щоб охриститися. Після обряду хрищення вона почала проповідувати і перетворювати багатьох на християнство. Її мати повідомила царському синові, що Пелагія відмовилася бути його дружиною через те, що стала християнкою. Засмучений юнак пронизав себе мечем, не бажаючи бачити Пелагію.

Мати Пелагії, побоюючись гніву імператора, привела її на суд як християнку і вину смерть спадкоємця престолу. Діоклетіан намагався відвести її від віри, пропонуючи земні блага та почесті, але Пелагія відкинула всі пропозиції з презирством. В результаті Діоклетіан засудив Пелагію до тортур.

Згідно з легендою, Пелагія увійшла в розпечену піч із молитвою, і її тіло розплавилося, як світу, заповнивши місто приємним ароматом. Її кістки залишилися недоторканими у вогні та були викинуті язичниками за місто. Леви прийшли з пустелі та охороняли кістки святої, не допускаючи до них ні птахів, ні звірів. Єпископ Клінон зібрав кістки та поховав їх із почестями. На місці поховання було збудовано храм.

Що заборонено цього дня

Свята мучениця Пелагія вважається покровителькою птахів, тому заборонялося ображати, вбивати пернатих, різати свійську птицю на м'ясо.

Що дозволено у цей день

Можна помолитися святий, просячи за її заступництво. У давнину дівчата ворожили на наречених. Намагалися побачити обличчя того, хто поведе їх під вінець.

Прикмети дня

  • Немає роси на траві вранці - до зміни погоди.
  • Злива - до великого врожаю.
  • Багато травневих жуків - влітку буде посуха.

Раніше "Апостроф" розповідав, як яйце стало символом Великодня.

  • Вас також може зацікавити:

Можна буде відпочити на природі: що чекати від погоди на Великдень

Христос воскрес із мертвих: як правильно вітатися на Великдень

Тепло і жодних дощів: яку погоду чекати на передвеликодньому тижні