RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Мобілізація засуджених: якими будуть умови і де служитимуть

Верховна Рада Україна ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію засуджених осіб – він дає можливість деяким категоріям ув'язнених добровільно долучитись на захист держави, проте є певні умови, кому не можна буде мобілізуватись із в’язниці.

"Апостроф" розібрався, які норми пропонує законопроєкт та кого із засуджених не зможуть мобілізувати.

Читайте також: Навіщо потрібна мобілізація ув'язнених: у Мін'юсті назвали дві причини

Вчора, 8 травня, народний депутат Ярослав Железняк повідомив у своєму Telegram-каналі, що Верховна Рада України прийняла законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію засуджених осіб у другому читанні. "За" проголосувало 279 народних депутатів.

Железняк вказав, що ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Він також наголосив на деяких змінах:

"Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (є винятки), а також винним у тяжких злочинах".

Очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк у своєму Telegram-каналі розповіла, що законопроєкт відкриває можливість певним категоріям ув'язнених, які виявили бажання стати на захист своєї держави, долучитись до Сил оборони.

Основні аспекти

Серед головних аспектів законопроєкту вона називає наступні:

  • мобілізація в'язнів, а саме – реалізація щодо таких категорій громадян механізму УДЗ (умовно-дострокове звільнення) тільки за рішенням суду;
  • лише добровільне прийняття такого рішення ув'язненим;
  • згода від командира військової частини;
  • відповідність психічного стану та стану здоров'я ув'язненого вимогам служби – проходження попереднього медичного огляду у в’язниці, а також проходження ВЛК;
  • понад 3 років терміну перебування у в'язниці до закінчення визначеного покарання.

Вона зауважує, що така категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Здійснюватиметься адміністративний нагляд за такими звільненими – його виконуватиме командир військової частини, до якої вони потраплять.

Кого не зможуть мобілізувати

Олена Шуляк вказала, що відповідно до законопроєкту мобілізувати із в’язниць не зможуть за такі злочини:

  • проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156/1, 258-258/6, частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.
  • ті, хто посягав на життя правоохоронців;
  • ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;
  • ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим займатимуться засуджені на війні.

  • Вас також може зацікавити:

Як в Росії не буде? Нові подробиці мобілізації засуджених

Мобілізація ув'язнених: який варіант пропонує Рада

Правила мобілізації засуджених українців: якими будуть вимоги та винятки

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.