RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як в Росії не буде? Нові подробиці мобілізації засуджених

Законопроєкт про мобілізацію зробив можливим проходження військової служби засудженими – нардеп уточнив, яку саме кількість можна буде залучити до бойових дій.

Про це розповів в інтерв'ю Radio NV секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Читайте також: Засуджені зможуть служити на посадах офіцерів: якими будуть нові правила

Він одразу заявив, що не сподівається на велику кількість солдатів, що будуть звільнені, як це робить Росія. За його попередніми розрахунками, показник сягає до 10 тисяч військовослужбовців:

"Я скажу одразу, щоби ми не сподівалися, що в нас одразу як у Росії будуть сотні тисяч солдатів, які будуть звільнені. У нас не так багато. За окремими цифрами, приблизними, коли я досліджував це питання, мені говорили, ми можемо сподіватися на (кількість) до 10 тисяч військовослужбовців. При наших потребах у мобілізації це нічого".

Народний депутат також згадав, як на початку війни вже звільняли засуджених для участі у бойових діях, дехто продовжує воювати і зараз. Стосовно механізмів звільнення – він бачить кілька варіантів:

"Там є декілька механізмів. Якщо людина засуджена, то через амністію, якщо не засуджена, знаходилася в СІЗО, їй змінювали запобіжний захід на особисте зобов’язання, з зобов’язанням йти на фронт".

Варто нагадати, що законопроєкт про мобілізацію передбачає можливість для деяких засуджених проходження військової служби за призовом – зокрема це стосується тих, хто звільнені від відбування покарання з випробуванням. Також документ передбачає винятки, відповідно до яких, не зможуть підписати контракт і бути мобілізованими громадяни:

  • які скоїли злочини проти основ нацбезпеки;
  • колаборанти;
  • особи, які вчинили умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яке покарання готують в Раді для ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

Правила мобілізації засуджених українців: якими будуть вимоги та винятки

Ухилянтів таки уріжуть в правах: яке покарання залишили в новому законопроекті про мобілізацію

Мобілізація ув'язнених: який варіант пропонує Рада

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.