RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

ЗСУ трощать танки Росії під Авдіївкою, ворог готує наступ на Часів Яр: нові карти боїв ISW

Сили оборони України продовжують знищувати ворога, особливо під Авдіївкою, однак там росіяни мали частковий успіх — просунулися на захід від Авдіївки на тлі тривалих боїв. Ворог також перегруповує свої війська для підготовки до нових спроб прориву Часового Яру.

Про це інформують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Сакральний шлях: чи зупиняться росіяни, якщо захоплять Донеччину

Луганська область

9 травня російські війська продовжили наступальні операції на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але без підтверджених змін на фронті. Українські та російські джерела повідомили, що бої тривають:

  • на північний схід від Куп'янська біля Синьківки;
  • на схід від Куп'янська біля Петропавлівки;
  • на південний схід від Куп'янська біля Іванівки та Берестового;
  • на північний захід від Сватового біля Стельмахівки;
  • на південний захід від Сватового біля Твердохлібового;
  • на північний захід від Кремінної біля Макіївки, Невського, Новосадова та Новолюбівки;
  • на захід від Кремінної біля Торського;
  • на південний захід від Кремінної біля Серебрянського лісництва;
  • на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Донецька область

Російські війська продовжили наземні атаки на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута), але не здійснили жодних підтверджених просувань. ISW згадує, як Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили російські атаки на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського і на південний схід від Сіверська в районі Виїмки.

Ворог продовжив наступальні операції в районі Часового Яру 9 травня, але не досяг жодних підтверджених успіхів. За день окупанти провели наземні атаки:

  • в Новому мікрорайоні (східний Часів Яр);
  • на схід від Часового Яру біля Іванівського;
  • на південний схід від Часового Яру біля Кліщіївки;
  • на південь від Часового Яру біля Ступочок.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець попередив 9 травня, що російське Південне угруповання військ (наразі дислоковане між Сіверськом та районом Мар'їнки) перегруповується для підготовки до нових спроб прориву до Часового Яру, що пояснює незначне зменшення кількості російських атак у цьому районі за останні кілька днів. Машовець припустив, що російське командування, ймовірно, намагається просунутися на південь від Часового Яру в районі Ступочки-Біла Гора, щоб через південний фланг вийти на східні фланги Костянтинівки (на захід від Часового Яру), таким чином уникнути необхідності брати сам Часів Яр.

Російські війська нещодавно просунулися на захід від Авдіївки на тлі продовження наступальних операцій поблизу цього населеного пункту 9 травня. Геолокаційні кадри свідчать, що елементи російської мотострілецької бригади просунулися в центр Уманського (на захід від Авдіївки) на північ від вулиці Сонячної.

Російські війська нещодавно також мали частковий успіх на захід від Донецька і, за повідомленнями ISW, 9 травня здобули додаткові позиції в цьому районі. Геолокаційні кадри показують, що російські війська просунулися у східній Красногорівці (на захід від Донецька).

Речник українського угруповання "Хортиця" підполковник Назар Волошин підтвердив, що українські війська продовжують контролювати ситуацію в Красногорівці, і зазначив, що російські війська використовують невеликі піхотні групи для атак на східні околиці населеного пункту. Бої тривають:

  • на захід від Донецька в районі Георгіївки;
  • на південний захід від Донецька в районі Костянтинівки та Парасковіївки;
  • на північний схід від Вугледара в районі Водяного.

ISW передає, що російські війська просуваються вперед на кордоні Донецької та Запорізької областей на тлі інтенсивних наземних обстрілів. Аналітики нещодавно підтвердили просування російських військ до Урожайного вздовж траси.

Південна вісь

За повідомленнями, російські війська просунулися вперед на заході Запорізької області 9 травня, але підтверджених змін на лінії фронту немає. Позиційні бої тривають на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Генштаб ЗСУ повідомив 9 травня, що українські сили відбили кілька російських атак поблизу Кринок на східному (лівому) березі Херсонської області.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що українські оборонці заблокували росіян, які прорвалися до Красногорівки Донецької області.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни продовжують штурми у районі Часового Яру: карти боїв від ISW

Росія кидає "гарматне м'ясо" на всіх напрямках: нові карти бойових дій в Україні

Ворог засилає ДРГ і атакує майже на всіх напрямках: зведення Генштабу ЗСУ