RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

Всі новини

У МСЕК через ТЦК: українських чоловіків зобов'язали оновити дані для отримання чи продовження інвалідності

Українські чоловіки зобов'язані оновити дані для отримання чи продовження інвалідності в рамках нового закону про мобілізацію. З огляду на це, уряд затвердив список документів, необхідних для проходження медико-соціальної експертизи (МСЕК).

Про це свідчить відповідна постанова N501 від 03 травня 2024 року.

Читайте також: Черг вже не буде: у Раді пропонують серйозні зміни у процедурі проходження МСЕК

З-поміж затверджених документів, що мають подати пацієнти, такі:

  • паспорт громадянина України (якщо "ID картка", то разом з витягом з реєстру тергромади);
  • довідка про надання реєстраційного номера платника податків;
  • для чоловіків віком 18-60 років військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного) чи посвідчення про приписку до призовної дільниці або довідка терцентру та соцпідтримки про перебування на військовому обліку;
  • для осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи через збройну агресію проти України/інтернування в нейтральних державах - довідка про перебування у місцях неволі через війну.

Медичні документи, які мають подавати лікарські консультативні комісії у МСЕК:

  • направлення на МСЕК;
  • медичні документи щодо захворювання/стану (виписка з медкартки);
  • висновки лабораторних (інших) досліджень, де підтверджується діагноз чи стан/ступінь тяжкості;
  • план щодо медичної, професійної та індивідуальної реабілітації;
  • документи, де підтверджується причинний зв’язок з інвалідністю;
  • документи, де підтверджено безперервну тимчасову непрацездатність упродовж чотирьох місяців.

Деякі зміни стосуються проходження МСЕК військовими. Тепер причинний зв’язок інвалідності, а також ступінь втрати працездатності ексбійців будуть встановлювати на підставі постанови Військово-лікарської комісії, оформленої довідкою ВЛК, свідоцтвом про хворобу/протоколом засідання штатної ВЛК.

Ступінь втрати працездатності військового комісія встановлюватиме після завершення лікування. На підставі даних про втрату здоров’я комісія розробить програму медичної, професійної та соцреабілітації.

За словами адвокатки Оксани Міськів, згідно з постановою №501 тепер для оформлення інвалідності чоловікам 18-60 років потрібно буде надати військовий квиток чи інший військово-обліковий документ. Це означає, що громадяни мають спочатку звернутися у ТЦК, а потім - іти на медико-соціальну експертизу.

Вона нагадала, що раніше громадяни, у яких були серйозні проблеми зі здоров'ям, могли просто оформити інвалідність без військово-облікових документів. А після цього зверталися в ТЦК. Там, на основі довідки про інвалідність, їм надавали відтермінування від мобілізації.

"Тепер візит до ТЦК їм не оминути - а підстав для відстрочки вони не матимуть, доки немає висновку МСЕК. Тому можлива мобілізація, якщо ВЛК визнає чоловіка придатним", - пояснила правозахисниця.

За таких умов громадянин зможе звільнитися зі служби лише після встановлення інвалідності (якщо буде надано такий статус).

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" писав про те, як оскаржити рішення ВЛК.

  • Вас може зацікавити:

Відбирають телефон, відправляють на ВЛК: нардеп скаржиться на порушення правил призову

Як у перші дні війни: до київських ТЦК вишикувались черги. Відео

Коли військовозобов'язаним треба проходити ВЛК: нові правила