RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Не тільки мобілізація: в Раді пояснили, навіщо в Україні запускають е-кабінет призовника

У Верховній Раді пояснили необхідність запровадження цифровізації призову актуалізацією даних, адже в Україні налічується до 10 млн військовозобов'язаних, а в реєстрах - лише 2 млн осіб.

Про це заявив член Комітету з національної безпеки Олександр Федієнко в інтерв'ю "Телеграфу".

Читайте також: Хто отримає відстрочку від мобілізації з 18 травня: повний перелік за новим законом

Він зазначив, що основною метою закону про мобілізацію є прагнення зробити так, щоб Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) могли побачити всіх військовозобов'язаних. Тобто, хочуть не лише покращити результати мобілізації, а й зрозуміти, скільки в Україні налічується військовозобов’язаних.

"Мета - в актуалізації даних й запуску автономного кабінету військовозобов’язаного... Ми повинні розуміти, скільки в нас є людей в резерві і так далі. Адже військові цього, в принципі, не розуміють. Мобілізація триває. Та розуміння чисельності військовозобов’язаних, які можуть бути залучені в максимально короткі терміни - відсутнє. Цієї інформації немає. Наприклад, за даними ТЦК, Україна має 6 чи 10 мільйонів військовозобов'язаних. А в реєстрах, умовно кажучи, бачить десь 2 мільйони", - пояснив він.

Так, громадяни, яких нема в базі "Оберіг", можуть бути в інших базах. В рамках нового закону ці реєстри об'єднаються між собою для актуалізації місця проживання, місця роботи, освіти, родичів, контактів.

Після цього ТЦК будуть для себе вирішувати, яким чином виконувати мобілізаційний план, з урахуванням потреб. Але для цього є вже інші закони, у тому числі, щодо відповідальності, додав Олександр Федієнко.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто отримає бронь від мобілізації з 1 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Закон про скасування статусу "обмежено придатний" набрав чинності: все про нові правила ВЛК

Всіх знову на ВЛК: як буде проходити оновлення даних призовників

Бронювання від призову: хто з чиновників підпадає під мобілізацію і хто має відстрочку