RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.45
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Мобілізація в Україні: чи можна піти служити за своєю спеціальністю

В ТЦК дали пояснення в яких випадках призовника можуть забрати на службу за наявною військовою спеціальністю, та чому важливо оновлювати свої особисті дані.

Про це розповідає підполковник Павло Литвин виданню "Громадське".

Читайте також: Оновлення даних військовозобов’язаними: коли треба приходити до ТЦК і коли не обов’язково

З 18 травня всі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні оновити свої дані. Як виявилось, важливим моментом в цьому процесі є й визначення військово-облікової спеціальності військовозобов’язаного.

Військово-облікова спеціальність встановлюється за освітою та фаховим напрямком особи. Логічно, що чим більше фахових знань та навичок має військовозобов’язаний, то більше в нього спеціальностей.

Але Литвин зазначає, якщо, наприклад, людина 30 років тому отримала посвідчення водія вантажівки, але жодного дня не кермувала, то отримати таку ВОС вона не зможе. Всі навички та знання людини визначають під час особистої бесіди працівника ТЦК та військовозобов’язаного.

"У багатьох значиться військово-облікова спеціальність "будівельник – підсобний робітник", бо ці люди після отримання приписного у віці 17 років більше не з’являлися у військкоматі. Отже, ТЦК не має інформації про їхню освіту. Таку ВОС дають людям без фахової освіти." – пояснює підполковник Литвин.

Він наголошує, якщо військовозобов’язаний бажає мати відповідну до його навичок ВОС, то варто звернутись до ТЦК та оновити свої особисті дані.

Також підполковник розповів про порядок мобілізації людей із певними військово-обліковими спеціальностями. Зазвичай комплектування відбувається за ситуаційними потребами на фронті, але ТЦК спершу відправляє мобілізованих не до конкретних частин, а до навчальних центрів для проходження базового загального військового навчання. Вже потім, в цих центрах, військовозобов’язаний може змінити свою спеціальність.

Наявна ВОС в обліковій картці ще не є гарантією конкретних обов’язків в армії.

Раніше ми розповідали, що після побиття у ТЦК чоловік під Києвом порізав собі вени.

  • Вас може зацікавити:

Повноваження поліції розширилися: чи мають право виписати повістку і затримати водія

Ухилянтів будуть шукати за допомогою реєстру "Оберіг": як це буде відбуватись

Оновити дані повинні і ті, що виїхали за кордон 10-20 років тому: пояснення Міноборони