RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

Повноваження поліції розширилися: чи мають право виписати повістку і затримати водія

В Україні поліція набула розширених повноважень для вручення повісток громадянам.

Про це пишуть "Новини. Live".

Читайте також: Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже у травні: у Міноборони назвали дату

"Якщо вас зупиняє поліція та просить надати документи, ви спочатку уточніть причину цієї зупинки. Коли починають апелювати військовим становищем, то немає такої норми, що військовозобов'язана людина має пред'являти поліції права водія, навіть під час воєнного стану. Я як адвокат все ж таки кажу, що є певний перелік підстав для зупинки, і ці підстави необхідно довести. Якщо кажуть, що ви порушили правила дорожнього руху, покажіть відеофіксацію і розбиратися. Але якщо просто так зупинили, нічого показувати не потрібно. Ту саму страховку можна перевірити лише у разі ДТП", - розповів адвокат Олексій Шалару.

Він також додав, що поліція може затримати людину для уточнення даних у ТЦК та СП.

"Річ у тім, що з 18 травня людина має бути в базі даних, і її можуть затримати та доставити до ТЦК та СП. Але спочатку буде перевірка документів, де має бути QR-код із детальною інформацією. Якщо ж людина вже в розшуку, а про це ми дізнаємося щонайменше за два місяці, то від ТЦК є вимога доставити таку людину до центру комплектування, де маємо виписати повістку і одразу направити на ВЛК. Взагалі, кожен випадок слід розглядати окремо: яка ситуація, які порушення (якщо вони є), за яких обставин виписали повістку. І від цього вже відштовхуватись. А взагалі, головним доказом є закон", - підкреслив адвокат.

Раніше "Апостроф" писав, якими будуть нові правила мобілізації з 18 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

Штрафи будуть заочними: що ще готують ухилянтам в Україні

Тюрма не загрожує: в Раді зменшили покарання для ухилянтів

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.