RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Загибель 19 бійців на Запоріжжі: винних у трагедії досі не знайшли

Винних у загибелі від ракетного удару РФ 19 військових 128 окремої гірсько-штурмової бригади у Запорізькій області в листопаді 2023 року досі не встановлено.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на інформзапит видання "Главком".

Читайте також: Ми втратили найкращих: у 128-й бригаді прокоментували загибель бійців під час шикування на нагородження

Як відомо, відповідне розслідування триває за фактами держзради та недбалого ставлення до служби. В його рамках слідство досі не вручило підозри жодній особі, які могли бути причетними до трагедії.

"У вказаному кримінальному провадженні проводиться комплекс слідчих (розшукових) та процесуальних дій з метою забезпечення повного, всебічного, ефективного та неупередженого дослідження обставин вчинення кримінальних правопорушень і закінчення досудового розслідування у розумні строки", – зазначається у відповіді.

За матеріалами справи, вранці 3 листопада минулого року ЗС РФ завдали ракетного удару (попередньо - "Іскандер-М") по місцю, де зібрали військових 128 окремої гірсько-штурмової бригади для нагородження. Подія сталась у селі Зарічне Запорізького району. У результаті атаки загинули 19 бійців та одна цивільна особа. Також поранено було 41 військового та вісім цивільних громадян.

Зокрема, видання пише, що ДБР на телефоні та ноутбуці у командира реактивної артилерійської батареї виявило шпигунське програмне забезпечення. Через це міг статися витік інформації.

З допиту заступника командира розвідувальної роти з морально-психологічного забезпечення також випливло, що одного разу він не зміг зайти у месенджер Signal, де пізніше містились дані про нагороджених осіб.

Стосовно командира 128 бригади полковника Дмитра Лисюка склали протокол про військове адмінправопорушення за ч.2 статті 172-16 Кодексу про адмінправопорушення "Бездіяльність військової влади". Він тривалий час не повідомляв про загибель бійців військовому прокурору.

"У підсумку ця справа розвалилася в суді, оскільки прокуратура не зібрала достатньо доказів", - додало видання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що міністр оборони України Рустем Умеров заявив, що буде проведене розслідування та висловив співчуття рідним загиблих.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни всі бачили з дрона: у мережі з'явилося відео ворожого удару по бійцях 128-ї бригади

Окупанти розстріляли полонених нацгвардійців під Запоріжжям: фото та деталі злочину

Тепер офіційно: ЗСУ підтвердили удар по корабельному заводу в Керчі