RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рекорд по "непридатних": суд заарештував документи всіх ВЛК на Полтавщині

На Полтавщині суд наклав арешт на документи районних військово-лікарських комісій – місцеві ВЛК, з огляду на "рекорди" по непридатних, підозрюють у протиправних діях в питанні встановлення придатності військовозобов’язаних чоловіків.

Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції на офіційному сайті.

Читайте також: Скандал в Одесі: до ТЦК доставили хлопця з вадами серця і олігофренією. Відео

В повідомленні зауважується, що слідчий суддя Октябрського районного суду Полтави заарештував документи районних військово-лікарських комісій Полтавщини на підставі дослідження НАЗК та розслідування СУ ГУНП в Полтавській області.

У висновках матеріалів дослідження вказують, що найбільший показник тих осіб, хто проходив медкомісію та надалі був визнаний непридатним до служби в Збройних Силах України – а цей показних становить 20% – виявили саме у Полтавській області.

Крім того, НАЗК підсумовує, що Полтавська область увійшла в ТОП-5 регіонів України, де зафіксували найбільшу кількість військовозобов’язаних зі статусом "обмежено придатний" – цей показник становив 31% від загальної кількості осіб, що проходили військово-лікарську комісію в 2022 році. А у 2023 році лише за дев’ять місяців показник сягнув 30%.

"З метою проведення повного, всебічного та об’єктивного досудового розслідування кримінального провадження зважаючи на те, що вилучене майно може бути доказом вчинення злочину та містить відомості, що можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що є предметом досудового розслідування і є необхідними для проведення експертних досліджень, виникла необхідність у накладенні на нього арешту", - йдеться в ухвалі районного суду Полтави.

НАЗК зауважує, що співробітники військово-лікарських комісій ймовірно могли отримувати неправомірну винагороду за визнання військовозобов’язаних чоловіків обмежено придатними або непридатними до проходження військової служби.

Наразі триває досудове розслідування зі встановленням можливих неправдивих даних у медичній документації військовозобов’язаних, зокрема мова йде про фальсифіковані підстави для застосування статей розкладу хвороб та фізичних вад, що мають безпосередній вплив на визнання придатності чоловіка до служби.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як ТЦК затримали чоловіка, який віз важливі ліки і не підлягав мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Скандал у Мукачеві: співробітники ТЦК затримали кришнаїтів та доставили до військкомату. Відео

Що чекає "обмежено придатних", які не пройдуть повторну ВЛК: пояснення юриста

Позаштатна нічна ВЛК? У Львові ТЦК відповів на затримання волонтера