RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Скандал на Закарпатті: ТЦК затримали чоловіка, який віз важливі ліки і не підлягав мобілізації

На Закарпатті представники ТЦК та СП зупинили 23-річного водія вантажівки з критично важливими ліками на перевірку документів, після чого його доправили в центр комплектування та виписали повістку – ліки так і не вдалося доставити до важко хворих пацієнтів.

В ситуації розбирався "Апостроф".

Читайте також: І знову "винне" ТЦК? Подробиці скандалу в Сумах між поліцейськими, військовими і водієм

Щодо контексту самого інциденту – працівники ТЦК та СП в Мукачеві зупинили вантажівку, що перевозила медикаменти – перевіряли 23-річного водія фури.

Реакція Закарпатського ОТЦК та СП

Ситуацію представники Закарпатського ОТЦК та СП на Facebook прокоментували наступним чином:

"Повідомляємо, що 29.05.2024 року на блокпосту в районі н.п. Нижні Ворота була зупинена вантажівка, за кермом якої був громадянин, який не мав при собі військово-облікових документів".

В пресслужбі нагадують, що відповідно до чинного законодавства України військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років повинні при собі мати військово-облікові документи. З огляду на це водія вантажівки доправили до Мукачівського РТЦК та СП, щоб уточнити облікову інформацію – після чого йому виписали повістку.

"Спільною групою оповіщення, яка складається з представників національної поліції та територіальних центру комплектування та соціальної підтримки, громадянин був доставлений до Мукачівського РТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних. Перевіривши факти, йому була виписана повістка за місцем проживання, – повідомляє пресслужба Закарпатського ОТЦК та СП із заувагою: – Не вперше ми вимушені нагадати логістичним компаніям та автоперевізникам відповідальніше ставитися до військового обліку своїх працівників".

Думка правозахисника

Стосовно цієї ситуації висловився і правозахисник Дмитро Шерембей на Facebook. За його словами, "ТЦК зірвали поставку критичних ліків", виписавши повістку 23-річному водієві.

"Він (водій – "Апостроф") повідомив, що везе ліки і важливу деталь — при транспортуванні має бути збережено холодовий ланцюг для того щоб препарати не зіпсувались… Неправомірні дії співробітників Мукачівського РТЦК та СП призвели до зриву поставки препаратів до Тернополя та Івано-Франківська", – коментує правозахисник в соцмережі.

Він зауважує, що водія змусили пройти ВЛК і вручили повістку з вимогою явитись з речами в Мукачівський військкомат на наступний день після 4-годинної перевірки облікових даних. Проте Шерембей також вказує, що 23-річний водій взагалі не підлягав мобілізації.

"... понад шість годин лікарські засоби знаходились в машині без водія. Якби в машині не було достатньо пального для підтримки температурного режиму, або виник збій, і до прикладу це були б реагенти або ліки, які потребують замороження, — вантаж було б повністю зіпсовано, – згадує правозахисник та додає: – Коли ми говоримо про пацієнтів із тяжкими захворюваннями, які залежні від щоденного прийому препаратів, до прикладу онкохворі, або пацієнти замісної підтримувальної терапії, то зрив поставок рівноцінний загрозі життя".

Дмитро Шерембей вказав, що в результаті ліки так і не потрапили у місце призначення – адже водій був змушений, за словами правозахисника, повернутись в Київ.

З огляду на ситуацію, правозахисник наголосив, що вже вдалося підготувати лист до Міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, у змісті якого виклали "...необхідність спільно із Командуванням Сухопутних військ ЗСУ терміново розробити алгоритм, який забезпечить безперешкодну роботу водіїв медичних і гуманітарних вантажів".

"Необхідно забезпечити персонал фармацевтичних логістичних кампаній можливістю отримати бронювання від мобілізації", – коментує Шерембей.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у Запоріжжі може закритись онкоцентр через роздачу повісток працівникам.

  • Вас також може зацікавити:

Ідеальні штурмовики: в центрі Києва молодики влаштували масову бійку

Був у розшуку поліції: в Київському ТЦК прокоментували інцидент із спробою самогубства

Скандальному ексочільнику Одеського ТЦК призначили нову суму застави: вона вражає