RU  UA

Чи чекати Україні прориву від саміту НАТО у Вашингтоні: позитивний і негативний прогнози

На майбутньому саміті НАТО вирішуватиметься питання щодо участі країн НАТО у прикритті території України засобами їх ППО та літаків, але питання вступу України до Альянсу у Вашингтоні не розглядатиметься.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал-лейтенант ЗСУ Ігор Романенко.

Читайте також: Саміт миру у Швейцарії: Зеленський розповів, скільки країн готові взяти участь

"Останні великі навчання в Європі показали, що при перекидання американських військ до Європи і далі на схід викликає значні логістичні проблеми. Допустити затримку в переміщенні військ вони не можуть - про це їм говорять воєнні фахівці. Саме тому зараз розробляються маршрути можливого перекидання військ", - сказав Романенко.

За його словами, на нинішній стадії війни дуже важливим є розширення допомоги Україні інструкторами, системами ППО і, можливо, військами.

"Зараз ряд країн заявляють, що вони не будуть чекати погіршення становища на фронті і можуть направити до України війська. Важливим питанням є закриття неба України. На майбутньому саміті НАТО буде вирішуватися питання про участь країн НАТО в прикритті території України засобами їхніх ППО і літаків. Зараз є до 100 батарей комплексів Патріот. Проте американці досі вирішують питання про виділення однієї батареї, хоча європейські країни вже кілька передали. Також вирішується питання про САМП-Т, яка є більш сучасною і має певні переваги перед Патріотами, хоча радіус дії у них менший. Судячи з усього, питання щодо вступу України до НАТО на саміті у Вашингтоні розглядатися не буде", - резюмував Романенко.

Раніше "Апостроф" повідомляв про зустріч Володимира Зеленського з міністром оборони США Ллойдом Остіном у Сінгапурі.

  • Вас також може зацікавити:

Без Байдена і Сі: чи вдасться Зеленському врятувати саміт миру

Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Байден не поїде на саміт миру в Швейцарію: названо причину