RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Коли Трійця в 2024 році: чи зміниться дата Зелених свят за новим календарем

Трійця, яку ще називають П'ятидесятниця або Зелена неділя - свято, прив'язане до Великодня, тому його дата щороку змінюється. У 2024 році християни східного обряду святкуватимуть Трійцю 23 червня.

Про традиції Зеленої неділі розповідає "Апостроф".

Читайте також: Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Трійця - одне із найбільших християнських свят, яке у православ'ї входить до числа дванадесятих свят, а в католицизмі має найвищий статус торжества. Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів. Таким чином це свято позначає появу людям Всевишнього в усіх трьох іпостасях святої Трійці: Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Святого Духа.

Зелені свята, на які наклали християнську Трійцю, відображає древній культ рослинності (на Трійцю поширений звичай прикрашати житло зеленню).

Цього дня у храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році, до якої включено язичницькі елементи: підлогу храму застеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. Люди також прикрашають житло живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами, такими, як чебрець, м'ята, сон-трава, підлогу ж застилають чебрецем або полином.

У давнину напередодні Зелених свят, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу і в поле, рвали запашне зілля. Ввечері вже хлопці рубали з липи, берези, дуба, клена гілля, щоб ними прикрасити хату. Рослинами прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не прикрасити оселю вважалося гріхом. Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, то вважалося, що цього року хвороби та нещастя оминуть оселю.

Нагадаємо, у третю неділю червня в Україні традиційно відзначатимуть День батька. 2024 року дата свята випадає на 16 червня.

  • Вас також може зацікавити:

Магічні ритуали на Трійцю: як привернути удачу і відвести біду

Коли святкуємо Трійцю в 2024 році: чи зміниться дата і що треба знати про свято

Календарь праздников и выходных в июне: сколько украинцы будут отдыхать