RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Нові статуси для обмежено придатних: хто з них зможе виїхати за кордон

Військовозобов’язані чоловіки зі статусом "обмежено придатний", з огляду на скасування дії цього статусу, мають повторно пройти ВЛК для отримання нового статусу, після чого непридатні за станом здоров’я будуть виключені з військового обліку та зможуть виїхати за кордон.

Про це розповіли адвокати Ірина та Владислав Леонови на порталі b2bconsult.

Читайте також: Що чекає "обмежено придатних", які не пройдуть повторну ВЛК: пояснення юриста

Вони вказали на те, що під час дії воєнного стану питання перетину кордону регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57. Також юристи додають, що перелік осіб, які можуть виїхати за кордон, визначає частина перша статті 23 Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"Відповідно до норм законодавства, виїзд дозволено особам, які визнані непридатними до військової служби та виключені з військового обліку на підставі рішення ВЛК", – говорять адвокати.

Натомість військовозобов’язані чоловіки, які за рішенням ВЛК визнані обмежено придатними у воєнний час, не зможуть перетнути кордон на час дії воєнного стану.

Тому адвокати підсумовують, що "...на підставі наявного військово-облікового документа та ступеня придатності "обмежено придатний у воєнний час"", особа не зможе виїхати за кордон.

Окрім цього пояснення адвокати також залишили нагадування стосовно того, що відповідно до ЗУ 3621-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" статус "обмежено придатний" перестає діяти.

Тому всі військовозобов’язані з цим статусом повинні протягом 9 місяців (до 4 лютого 2025 року) пройти повторний медичний огляд, щоб отримати новий статус придатності (або непридатності) до проходження служби.

"Таким чином, якщо після повторного медичного огляду Ви будете визнані непридатним до військової служби за станом здоров’я та виключені з військового обліку, то в цьому випадку зможете виїхати за кордон", – підсумовують адвокати.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, що світить тим, хто раніше не проходив ВЛК.

  • Вас також може зацікавити:

Всіх на перекомісію: що чекає колишніх "обмежено придатних" після 1 червня

Рекорд по "непридатних": суд заарештував документи всіх ВЛК на Полтавщині

Які документи потрібні, щоб отримати відстрочку в ТЦК: пояснення для військовозобов'язаних

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.