RU  UA

Путінська ФСБ все проспала - Тимочко про події в Курській області

Агентурна мережа Російської Федерації в Україні може бути зруйнованою, оскільки Росія не володіла жодною інформацією про підготовку наступу Сил оборони в Курській області.

Про це в ефірі телеканалу "Апостроф TV" розповів військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

"Як ми бачимо, вектор ведення бойових дій шалено різко змінився після того, як в режимі суворої таємності Силам оборони вдалося провести ефективний наступ в Курській області і, що найважливіше, Росія не змогла його виявити. Тобто, ми бачимо, що агентурна мережа Російської Федерації, ФСБ, їхніх розвідок в Україні якщо не знищена, то дуже серйозно зруйнована - вони не можуть надавати відповідну інформацію в Москву", - пояснив Тимочко.

Він висміяв заяви російського Генштабу про те, що вони проігнорували заяви про можливе вторгнення.

"Те, що там звучали заяви про проінформованість, то це просто виправдання російських служб, бо ми знаємо, що про такі речі інформація йде лінійно і всі намагаються реагувати, бо розуміють, що у випадку провалу відповідальність дійсно буде серйозною. Але щоб так проспати, такого в Росії не було давно.

Можливо, на початковому етапі сама суть операції настільки була, скажімо, гостра чи навіть авантюрна, і ніхто не знав, наскільки її вдасться втілити і розгорнути. І можливо союзники побоювались, що вона не буде вдалою для маневрів на політичній чи дипломатичній арені. Фактор тиші був дуже вдало підібраний, враховуючи, що зараз в Росії міністерство оборони перебуває в стані турбулентності, там йдуть чистки через корупцію і внутрішня боротьба", - пояснив Тимочко.

Також він розповів, як вже вплинуло на ситуацію на фронті відкриття Курського напрямку.

"Російські війська на Донеччині поки що працюють по інерції, тобто, вони до цього часу витримували безперервність, підтягування і задіювання резервів, які їм вдалося підготувати ще навесні.

Ситуація на фронті в Україні буде залежати від того, наскільки ЗСУ зайдуть і глибоко укріпляться, бо зайти - це не означає завоювати, а зайняти. А якщо навіть і зайняли, то ще не означає, що можна втримати. В будь-якому випадку, відкриття курського фронту змусить у майбутньому Путіна розглядати всі кордони Росії, навіть там, де не ведуться бойові дії з Україною як потенційну загрозу. Вони будуть змушені задіяти частину своїх військ на тих напрямках, де ще немає бойових дій для посилення охорони своїх кордонів. А це величезний ресурс - переміщення військ, додаткові шалені видатки, хоча б навіть для якоїсь бутафорії для місцевого населення, щоб не було паніки.

Ця наступальна операція вже вплинула на лінію фронту, бо ми знаємо, що росіяни перекинули сили із куп'янського і вовчанського напрямків, які там знаходилися як допоміжні резерви. Також ті резерви, які вони готували, щоб залучити на осінь на Донеччині, вони їх зараз відправлять на Курщину, бо втрачати території - це величезні іміджеві втрати для Кремля", - резюмував Тимочко.

Про операцію Сил оборони в Курській області читайте в матеріалі "Апострофа" "Добрі люди" в РФ: що відомо про курську операцію та як зараз виглядає карта боїв".