RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Громадам пропонують самостійно визначати тривалість навчального року

Українським територіальним громадам пропонують надати можливість самостійно встановлювати тривалість навчального року, однак, враховуючи думки вчителів та батьків школярів.

Про це інформує Служба освітнього омбудсмена.

Там зауважили, що законодавство під час воєнного стану повинне бути гнучким та надавати можливість населенню ухвалювати такі ж рішення, з огляду на ситуацію в регіоні.

У Службі освітнього омбудсмена наголошують, що має залишитися незмінним на території всієї країни тривалість навчання для випускників, які складатимуть вкінці навчального року Національний мультипредметний тест або вступні іспити.

Також розповіли про негативну тенденцію, коли під час тривалих канікул посилюються освітні втрати, які до того зросли через короновірусну пандемію COVID-19 та війну. Водночас, зазначають, що скорочення періоду літніх канікул можливе за рахунок навчання у червні чи серпні.

Зокрема, в літній період частину занять там, де дозволяє безпекова ситуація, можна цілком проводити на вулиці, навчальні програми виконувати у форматі екскурсій, а фестивальні програми, майстер-класи, спортивні змагання - під час шкільних таборів.

Також у Службі додали, що важливе завчасне інформування про відповідні зміни батьків та педагогів. У зв'язку з цим рішення щодо зміни тривалості навчального року необхідно ухвалити до січня.

Чинне законодавство передбачає, що рішення щодо тривалості навчального року ухвалює уряд, проте має становити не менше 175 навчальних днів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що уряд планує до кінця 2024 року повернути до безпечного офлайн-навчання 300 тисяч школярів.