RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

"Бліцкриг" із захоплення Харкова: СБУ повідомила про підозру генералу РФ

Служба безпеки заочно повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту, який планував "бліцкриг" із захоплення Харкова до кінця лютого 2022 року. Йдеться про заступника командувача шостої загальновійськової армії Західного військового округу РФ Костянтина Степаніщева.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як зазначається, Служба безпеки зібрала доказову базу на російського генерала, який намагався посягнути на Харків. Встановлено, що саме він розробив та прагнув реалізувати операцію із захоплення міста.

Згідно з планом, підпорядковані Степаніщеву підрозділи сухопутних військ мали за п'ять днів оточити та взяти "у кільце" Харків. Для цього ворожі штурмові групи мали прикривати винищувачі, а балістичні ракети "Іскандер" атакувати інфраструктуру обласного центру.

Також встановлено, що під час боїв група спецпризначення російської розвідки намагалася проникнути у Харків, щоб захопити будівлю місцевої адміністрації та підняти там ворожий прапор.

У разі реалізації плану Степаніщев хотів віддати наказ підпорядкованим підрозділам взяти під контроль усі адміністративні та стратегічні об'єкти, розпочавши повний комплекс ізоляційних і фільтраційних заходів щодо жителів міста.

"Однак, "бліцкриг" російського генерала провалився завдяки діям українських військових", - наголосили у відомстві.

За отриманими даними Степаніщев з 2014-го брав участь у бойових діях проти ЗСУ на Луганщині, командуючи четвертою окремою мотострілецькою бригадою. Згодом отримав генеральське звання, нову посаду і наказ на підготовку до повномасштабної війни в Україну.

Слідчі Служби безпеки заочно повідомили Степаніщеву про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 ККУ "Ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб".

"Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати воєнного злочинця країни-агресора", - додали в СБУ.

Нагадаємо, раніше в СБУ повідомили, що ракетним ударом по дитячій лікарні "Охматдит" командував російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш.