RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

24 вересня

Всі новини

Стосується й українців: ЄС змінив правила перетину кордону

Європейський Союз змінює правила перетину кордону, що також стосуватиметься українців. Мова про початок роботи нової IT-системи EES (Entry/Exit System). Зміни почнуть діяти на території ЄС з 10 листопада.

Про відповідні зміни повідомили в Telegram-каналі українського уряду.

В уряді пояснили, що EES автоматично фіксуватиме в'їзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони: "Це стосується всіх негромадян ЄС, включно з українцями, незалежно від наявності візи чи безвізу". Разом з цим в уряді попередили, що нові правила перетину кордону не означають скасування безвізового режиму.

Система EES одноразово фіксуватиме біометричні дані людей (відбитки пальців та фото обличчя), що перетинають кордон, та зберігатиме їх три роки, повторно їх здавати не потрібно. Таким чином штампи в паспорті вже не будуть потрібні. Реєстрація відбуватиметься автоматично через термінали самообслуговування.

Під час першого в'їзду у людини візьмуть біометричні дані. Якщо людина відмовиться від біометрії, їй відмовлять у перетині кордону. Далі при кожному наступному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт в терміналі самообслуговування.

Як пояснюють в уряді, це має спростити перетин кордону, посилити безпеку за допомогою біометричних документів, дозволить запобігати використанню підроблених паспортів та сприятиме протидії нелегальній міграції.

Як повідомляв раніше "Апостроф", Державна прикордонна служба попередила громадян про можливі затримки на кордоні з Польщею на пункті пропуску "Корчова – Краківець". Ускладнення руху та триваліший час очікування у цьому пункті пропуску під час перетину кордону очікується через ремонтні роботи, які проводитиме польська сторона. Вони стартують з 23 вересня і триватимуть до початку листопада.