RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Таких людей багато: відомий політолог вказав на абсурдність ситуації з українським громадянством Саакашвілі

Політексперт, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига, також відомий як блогер Анархіст Міха, розповів, в чому полягає абсурдність ситуації з позбавленням громадянства екс-президента Грузії і колишнього глави Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"У Конституції є пряма норма, в якій сказано, що ніхто не може бути позбавлений громадянства. Для мене верх абсурду, коли гарант Конституції, посилаючись на якісь рішення комісії по громадянству, порушує пряму норму Конституції", - зазначив експерт.

За його словами, потрібно розуміти різницю між феодальною державою і республікою.

"У республіці громадянство - це приналежність до громади, тобто не хтось його дарує, якийсь суверен, а суспільство на основі публічних процедур створює можливості стати частиною політичної нації. У феодальному ладі не так - там підданство феодалу: хочу - дам , хочу - віддам. На жаль, ми в даному випадку виходимо феодальною країною", - уточнив Чаплига.

Він підкреслив, що при виявленні порушень потрібно було б покарати чиновників, які не провели необхідну перевірку, а не позбавляти громадянства людини.

Чаплига додав, що в Україні подібних справ, як по Саакашвілі, багато. Так, в 90-і роки багато людей ставали біженцями - хто від війни в Вірменії, хто ще через щось, і тепер їх теж позбавляють громадянства.

"Я бачу політичну критику президента з боку Саакашвілі, я бачу, що ця критика наростає - і вона більш жорстка, я бачу візит президента [України Петра Порошенка] в Грузію, після цього я бачу раптове позбавлення громадянства Саакашвілі. Який висновок зробить здорова, нормальна людина? Навіть якщо там немає політичної складової, будь-яка людина вже, дивлячись на це, скаже, що вона там є", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Восени буде важко, а проти Порошенка об'єднаються всі, крім двох груп - відомий політолог".