RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко тисне конкурентів: у Саакашвілі є кілька варіантів

Грузинський політик може більше не повернутися в Україну

Грузинський політик може більше не повернутися в Україну Михайло Саакашвілі Фото: УНІАН

Колишнього президента Грузії і екс-голову Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі, який трохи більше двох років був громадянином України, позбавили українського громадянства. У Адміністрації президента заявили, що Петро Порошенко вже підписав відповідний указ. Офіційна причина – подання недостовірної інформації при оформленні громадянства, але, як переконані соратники грузинського політика, головна мета – спроба українського президента усунути політичного опонента. Про те, як Саакашвілі став апатридом – особою без громадянства і які кроки буде робити надалі, у матеріалі "Апострофа".

"Радикали" постаралися

Першим про позбавлення українського громадянства Михайла Саакашвілі повідомив народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Варто відзначити, що "радикали" вже не вперше стають ньюзмейкерами в цьому питанні. Про позбавлених українського громадянства раніше – екс-радикала Андрія Артеменка і колишнього заступника Міхо Сашу Боровика – також першими розповіли нардепи від РПЛ. Мосійчук вказав, що позбавлення громадянства відбулося на підставі звернення його однопартійця нардепа Андрія Лозового в Державну міграційну службу, хоча останній і не переслідував таку мету.

"Звернення, яке написав Андрій Лозовий, не стосувалося позбавлення громадянства. Народний депутат Андрій Лозовий звернувся з листом, в якому просив міграційну службу повідомити, чи відомо їм про наявність кримінальних проваджень стосовно громадянина України Саакашвілі в Грузії. Чому вони це використали – складно сказати", - зазначив Мосійчук в коментарі "Апострофу".

Чому інтерес до постаті Саакашвілі у "радикалів" виник саме зараз, "Апострофу" пояснив інший нардеп від Радикальної партії Дмитро Лінько. За його словами, він і його однопартійці давно виступали проти безвідповідальних "гастролерів" у владі.

"Ми від самого початку негативно ставилися до надання громадянства іноземцям, які потім на другий день стають міністрами, керівниками відомств та державних підприємств. Це – шкідливі експерименти. Усі ці люди приїхали виключно заробляти в Україні, їх тут нічого не тримає. Куди поділися Яресько, Згуладзе, Абромавічус, Квіташвілі й усі ці гастролери? Одні провали за їх напрямами, а вони не понесли жодної відповідальності, - каже Лінько. – Порошенко позбавив громадянства Саакашвілі через те, що той перестав слухатися і виконувати його команди. До цього він 1,5 року атакував ворогів Порошенка, агітував за БПП і був слухняним і зручним. Однак справжні мотиви Порошенка не скасовують того факту, що Саакашвілі – гастролер. Україна для нього – лише місце для заробітку грошей і власної кар'єри".

"У мене дуже просте запитання: чому громадянин Саакашвілі не бореться за грузинське громадянство? – додає Мосійчук. – Його позбавили цього громадянства, а він за нього не бореться. Людина була 10 років президентом Грузії, але вона не бореться за громадянство своєї країни, а бореться за громадянство нашої країни".

Експерти вважають, що Петро Порошенко вирішив позбутися суперника в особі Саакашвілі. Фото: УНІАН

Заплутана історія

Новина про позбавлення громадянства колишнього голови Одеської ОДА справила справжній фурор. Однак довгий час інформація залишалася непідтвердженою. У Державній міграційній службі видали дещо мудровану заяву, у якій повідомили, що матеріали щодо Саакашвілі "надані Генеральною прокуратурою України, опрацьовані Державною міграційною службою України, спрямовані на розгляд Комісії з питань громадянства при президентові України", а на підставі висновків комісії рішення ухвалює президент.

Формальним приводом для такого рішення стало те, що Саакашвілі подав неправдиву інформацію при подачі анкети на оформлення громадянства.

Офіційна реакція прес-служби президента з'явилася тільки на наступний день – у четвер. Тоді вже стало ясно, що Петро Порошенко все ж підписав указ про позбавлення громадянства Саакашвілі.

При цьому сам указ так і не було опубліковано. У прес-службі заявили, що у відповідності до законодавства про захист персональних даних цей нормативний акт не підлягає публікації. За непідтвердженою інформацією, мова йде про наявність судимостей, які приховав Міхо.

Українське громадянство Саакашвілі отримав згідно з указом Петра Порошенка від 30 травня 2015 року, хоча вже тоді було відомо про порушення кримінальних справ у Грузії проти нього. На батьківщині колишнього президента звинувачують у розтраті державних коштів та перевищенні службових повноважень.

У Адміністрації президента "Апострофу" неофіційно пояснили, що нібито тільки зараз міграційна служба отримала офіційне підтвердження з Грузії про те, що на момент отримання українського громадянства проти Саакашвілі було відразу кілька кримінальних справ.

Віце-президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош вважає, що екс-президента Грузії позбавили громадянства законним способом, адже відповідно до статті 7 Європейської конвенції про громадянство, яку ратифікувала й Україна, втрата громадянства за ініціативою країни-учасниці можлива, якщо громадянство набуте "шляхом шахрайських дій, подання неправдивих відомостей або приховування будь-якого суттєвого факту, що має відношення до заявника". "Тобто за таких обставин при позбавленні громадянства Саакашвілі Україна діяла відповідно до норм міжнародного права", - пояснила адвокат у коментарі "Апострофу".

Порошенко розправляється з опонентами

У відповідь на події Саакашвілі виклав відео, у якому звинуватив Порошенка у "договорняку" з нинішньою грузинською владою.

"Порошенко їздив до Грузії не налагоджувати зв'язки між країнами, він поїхав туди для чергового "договорняка". На цей раз – двох олігархічних режимів: українського – Порошенка і найбільшого приватного акціонера "Газпрому", проросійського – Іванішвілі", – заявив екс-губернатор.

Саакашвілі більше року пропрацював головою Одеської ОДА, підтримуючи досить теплі стосунки з Порошенком. Міхо навіть їздив до Чернігова агітувати за найближчого соратника президента Сергія Березенка на довиборах до Верховної Ради. Але "медовий місяць" політиків досить швидко закінчився: Саакашвілі у відкриту почав критикувати Порошенка. А у того, як розповідали представники грузинської команди, у свою чергу стали шукати можливості позбутися конкурента.

"Хоча Саакашвілі й не міг бути депутатом і президентом найближчим часом, він був певним центром тяжіння й уваги. Його заяви, жорстку позицію завжди тиражувала преса. Він був великою скалкою для Петра Олексійовича, яку той не міг ніяк витягнути. Тому і потрібно було його позбутися. Він був точкою консолідації досить серйозних протестних рухів. Я думаю, що точка консолідації залишиться, і хтось інший, можливо, візьме на себе таку роль, але факт в тому, що Саакашвілі не буде муляти очі Порошенку. З одного боку, і видавати його начебто не хочеться, тому що видати Грузії буде зовсім негарно. Напевно, було домовлено, що українським громадянством захищати не будуть", - прокоментував "Апострофу" соратник грузинського політика, нардеп Віктор Чумак.

Політолог Петро Олещук впевнений, що те, що відбувається – дрібне зведення політичних рахунків і спроба вибити з української політики одного з конкурентів нинішньої влади. "Очевидно, що позбавлення громадянства – це тільки перший етап. Наступним етапом, швидше за все, буде початок процедури екстрадиції Саакашвілі до Грузії, щоб там його посадили, щоб він не маячив перед нинішніми представниками української влади, хоча насправді репутаційні втрати і ризики від цього для влади будуть набагато більші, ніж потенційний виграш", - розповів експерт "Апострофу".

У політикумі почали курсувати чутки про те, що вслід за Саакашвілі подібне рішення ухвалять і стосовно ще одного грузина, соратника екс-президента — Гізо Углави, який зараз є першим заступником голови Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Такі припущення поділяє і Олещук. Сам Углава в розмові з "Апострофом" відмовився від будь-яких коментарів на цю тему, а також про Саакашвілі.

У Грузії, за словами директора International Press Institute-Georgia Натії Коберідзе, неоднозначно сприйняли новину про колишнього президента. "У нас суспільство поділяється на дві частини. Одна сприйняла дуже болісно, інша радіє, тому що нинішня влада і частина суспільства, яка підтримує владу, радіє переслідуванню і всім поганим новинам, пов'язаним з Саакашвілі. Але частина, я думаю, навіть більшість, яка не підтримує нинішню владу, все ж зреагувала досить негативно та сприйняла це як дуже негідний і неправильний крок з боку української влади, з боку президента Порошенка, як дуже недемократичний хід, у якому явно простежується бажання мстити і переслідувати політичного опонента. Крім того, в цьому випадку позбавлення громадянства будь-якої людини, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. А думка тих, хто радіє такому рішенню, збігається з думкою нинішнього окупаційного російського режиму", - заявила Коберідзе "Апострофу".

Обіцяв повернутися

Новина про втрату українського громадянства наздогнала Саакашвілі в США, де він вже кілька днів перебуває з візитом. У своєму відеозверненні Саакашвілі заявив, що буде домагатися повернення в Україну. "Зараз мене хочуть змусити отримати статус біженця. Цього не буде! Я не збираюся ніде залишатися і отримувати ніякий статус! Я буду домагатися законного права повернутися в Україну!" – заявив політик.

Грузинський експерт Натія Коберідзе впевнена, що рішення спеціально було ухвалено українською владою тоді, коли Саакашвілі перебуває у Штатах. "Щоб з меншим головним болем позбутися його, позбавити його права повернутися в Україну. Не знаю, які у нього механізми для повернення, але я знаю від фахівців, що йому можна подати до Міжнародного суду з прав людини – і він точно виграє цю справу. Але треба розуміти, що у такому випадку час працює проти Саакашвілі. Хто б не був на місці Саакашвілі, усім зрозуміло, що позбавляти людину громадянства, залишати її без громадянства, тим більше політичного опонента – це явний політичний хід. Таким чином, на жаль, президент Порошенко наблизився до образу Януковича, хоча позбавлення громадянства в порівнянні з рішенням відправити у в'язницю, як у свій час Юлію Тимошенко, виглядає гуманніше, але цілі й мотиви ті ж самі", - вважає Коберідзе.

Повідомляти про подальші дії Саакашвілі в його команді поки не поспішають. Політолог Петро Олещук прогнозує, що Міхо взагалі може не повернутися в Україну. "Він може отримати інформацію про те, що відповідну процедуру екстрадиції буде розпочато, тому не виключено, що він повертатися не буде, тим більше що йому в цій ситуації і не має особливого сенсу повертатися. Він може стати таким собі скайп-лідером, провідником української опозиції, неформальним, але від цього не менш авторитетним. Він може використовувати цю ситуацію з метою отримати додаткові аргументи в США, може озброїтися цими аргументами і спробувати потрапити у високі кабінети США. Як на мене, йому набагато простіше повернутися в Україну не безпосередньо, а через Вашингтон", - прогнозує експерт.

Як пояснила юрист Зоя Ярош, той факт, що Саакашвілі тепер апатрид – особа без будь-якого громадянства, дозволяє йому залишитися в США на цілком законних підставах.

"Особи без громадянства за загальними правовими нормами можуть претендувати на отримання виду на проживання чи іншого відповідного статусу в будь-якій з країн", - зазначила фахівець у коментарі "Апострофу".

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати