RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Названо несподіване ім'я росіянина, на якого можуть обміняти затриманого ФСБ українця Гриба

Українця Павла Гриба, викраденого в Білорусі, можуть обміняти на російського військовослужбовця Віктора Агєєва, який був узятий в полон силами АТО в ході бою в Луганській області.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив військовий експерт Олег Жданов.

"РФ не може допустити того, щоб у нас в руках були докази їх військової присутності на тимчасово непідконтрольних територіях в Луганській і Донецькій областях. Тому вони зроблять все, щоб обміняти свого солдата на нашого громадянина", - зазначив він.

Жданов вважає, що такий обмін відбудеться вже до кінця цього року.

У свою чергу, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига заявив, що Гриб став проблемою для Росії, адже він навіть не брав участі в АТО, у чому російські органи могли б в рамках традиційної для себе риторики угледіти якісь "докази" його причетності до "тероризму".

"Мені здається, що як тільки справу передадуть до суду, суд скаже, що тут немає складу злочину, і відпустить його. І тепер це проблема для Росії. Вони не врахували або не знали про стан здоров'я хлопця. А тепер у них повно проблем, в тому числі іміджевих. Мета провокації досягнута, тепер хлопця потрібно просто випустити, тому що він не представляє якоїсь цінності. Інша справа, що тепер їм треба зберегти обличчя", - уточнив він.

У той же час інші експерти менш оптимістично дивляться на стан речей. Так, адвокат Олександр Плахотнюк вважає, що ФСБ буде розвивати тему тероризму або замаху на когось.

"І вимагатимуть від нього зізнання, що він - дійсно терорист. І зараз все залежить від того, як Павло себе поведе: погодиться піти на угоду зі слідством або буде триматися", - зазначив він.

Російський адвокат Микола Полозов підкреслив, що у справах українців в Росії, окупованому Криму ще ніколи не виносилися позитивні рішення

"Ніколи нікого не відпускали. Тому і тут, на мій погляд, очікувати чудес не варто", - заявив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Ловля на живця": нові подробиці викрадення українця Павла Гриба Росією".