RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибухи на військових складах в Калинівці: місцеві жителі розповіли важливі подробиці

Жителі Калинівки в Вінницькій області, де сталися вибухи на військових складах, розповіли важливі подробиці інциденту.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Близько 22:00 я почув, як затремтіли шибки у вікнах. Спочатку я подумав, що, може, це літак низько пролетів, але майже відразу почув ще кілька таких же звуків. Вийшов на балкон і побачив картину: горять військові склади і розлітаються снаряди", - зазначив житель Калинівки Олександр Інгульський.

За словами жителя Калинівки Владислава, спочатку пролунав дуже сильний вибух, після чого була серія ще з кількох, менш потужних вибухів і почалося масштабне займання.

"Можу сказати, що це дуже страшно, коли рве так, що шибки вилітають, над головами ракети літають. Паніка така, що люди з маленькими дітьми, люди похилого віку, по-домашньому одягнені і біжать, не знаючи куди... Одним словом - жах", - розповів житель Калинівки Андрій Кирилюк.

Олександр Інгульський додав, що було важко повірити в те, що відбувається.

"Брату подзвонив знайомий з частини і сказав, щоб ми терміново тікали з міста", - уточнив чоловік.

Так, люди почали залишати місто, покладаючись як на свої власні сили, так і на допомогу військових і рятувальників. У ДСНС відрапортували, що станом на 12:00 27 вересня автобусами і автомобілями швидкої допомоги було евакуйовано більше 30 тисяч людей.

"Ми почали виїжджати приблизно через годину після початку вибухів. Поїхали за місто - в сусіднє село, яке розташоване в 15 кілометрах від військової частини. Була дуже велика черга автомобілів в це село. Зазвичай на авто туди їхати не більше 5 хвилин, а ми вчора їхали півгодини", - додав Інгульський.

Разом з тим, далеко не всі жителі Калинівки покинули місто.

"Деякі навіть неспішно ходять на роботу, хтось гуляє по вулицях... О! Тільки що ще пролунав ще один гучний вибух. Але магазини і майже всі інфраструктурні об'єкти не працюють. По всьому місту дуже багато військових, які контролюють магазини, заправки, щоб не було мародерства", - зазначив Владислав.

За його словами, та частина міста, яка ближче всього до військової частини, постраждала найбільше. Зокрема, один зі снарядів проломив дах магазину біля залізничного вокзалу. У деяких місцях в будівлях навіть повністю вирвало пластикові вікна.

Крім того, жителі Калинівки розповіли, що вже багато років безуспішно боролися з небезпечним "сусідом" - військовими складами, намагаючись прийти до компромісу з владою, але програли в цій боротьбі.

"Потрібно було думати раніше, коли люди були проти і виходили на мітинги, щоб снаряди вивезли та утилізували, а зараз ми маємо те, що маємо. Протестували голосно, це було ще за 2-3 роки до сумних подій на Донбасі. Питання виносилося на сесію міськради, писали люди в місцеві газети... але нічого", - поскаржилася мешканка Калинівки Юлія Калімаєва.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Дуже страшно, коли ракети над головами літають - жителі Калинівки розповіли про вибухи".