RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дуже страшно, коли ракети над головами літають - мешканці Калинівки розповіли про вибухи

Снаряди проламували дахи будівель і виривали вікна: жителі Калинівки про пекельної ночі

Снаряди проламували дахи будівель і виривали вікна: жителі Калинівки про пекельної ночі Фото: ДСНС

Увечері у вівторок, 26 вересня, невелике містечко Калинівка на Вінниччині стало моментально відоме на всю Україну. Близько 22:00 тут почали розриватися снаряди, устеляючи осколками двори місцевих жителів – загорілися арсенали боєприпасів Міноборони. Що зараз відбувається в місті і чому влада не зробила висновків після НП в Балаклії, де в березні цього року також горіли військові склади, розбирався "Апостроф".

Втеча з міста

За даними ДСНС, на складах в Калинівці зберігалося близько 80 тон боєприпасів: снаряди до РСЗВ "Смерч", "Ураган", "Град". У Генштабі заявили, що площа загоряння склала лише 10% від загальної території площі арсеналу, а 70% складів не постраждали.

"Близько 22:00 я почув, як задрижали шибки у вікнах, - розповідає "Апострофу" мешканець Калинівки Олександр Інгульський. - Спочатку я подумав, що може це літак низько пролетів, але майже відразу почув ще декілька таких саме звуків. Вийшов на балкон і побачив картину: горять військові склади та розлітаються снаряди".

"Спочатку прогримів дуже сильний вибух, після чого була серія ще з кількох, менш потужних вибухів, і почався масштабний спалах", - додає "Апострофу" житель Калинівки Владислав.

"Можу сказати, що це дуже страшно, коли рве так, що скло вилітає, над головами літають ракети. Паніка така, що люди з маленькими дітьми, люди похилого віку по-домашньому одягнені і біжать, не знаючи куди... Одним словом - жах", - розповідає "Апострофу" житель Калинівки Андрій Кирилюк.

"Тоді це був тільки початок, і я навіть не повірив у те, що бачу. Брату подзвонив знайомий з частини і сказав, щоб ми терміново тікали з міста", - говорить Олександр Інгульський.

Люди стали тікати з міста, покладаючись як на свої власні сили, так і на допомогу військових і рятувальників. У ДСНС відрапортували, що станом на 12:00 27 вересня автобусами і автомобілями швидкої допомоги було евакуйовано більше 30 тисяч людей.

"Ми почали виїжджати приблизно за годину після початку вибухів, - додає Інгульський. - Поїхали за місто в сусіднє село, яке знаходиться у 15 кілометрах від військової частини. Була дуже велика черга автомобілів у це село. Зазвичай на авто туди їхати не більше 5 хвилин, а ми вчора їхали півгодини".

У соцмережах моментально почали з'являтися повідомлення про те, що волонтери та просто небайдужі місцеві жителі готові допомогти виїхати з міста тим, хто сам не може цього зробити. З'явилися навіть пропозиції безкоштовного нічлігу до моменту ліквідації НП.

Читайте також: Не обов'язково Путін: три версії вибухів у Калинівці

Однак далеко не всі жителі Калинівки залишили місто.

"Деякі навіть неспішно ходять на роботу, хтось гуляє по вулицях... О! Щойно пролунав ще один гучний вибух. Але магазини і майже всі інфраструктурні об'єкти не працюють. По всьому місту дуже багато військових, які контролюють магазини, заправки, щоб не було мародерства, - зазначив Владислав. - Та частина міста, яка найближче до військової частини, постраждала найбільше. Наприклад, один зі снарядів проломив дах магазину біля залізничного вокзалу. У деяких місцях в будівлях повністю вирвало пластикові вікна".

Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/bmkyivobl
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Въезд на территорию запрещен facebook.com/sosvinkal
1 / 1
Наслідки вибухів в Калинівці Sébastien Gobert
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке facebook.com/kasian.olga
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке facebook.com/kasian.olga
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке facebook.com/kasian.olga
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке facebook.com/kasian.olga
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке Valeriya Ivashkina
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке Valeriya Ivashkina
1 / 1
Последствия взрывов в Калиновке Valeriya Ivashkina
1 / 1

Диверсія, злодійство, недбалість

Пожежа на військових складах під Вінницею стала результатом спланованої диверсії. Це офіційна позиція влади і військових.

"Зараз відпрацьовуються різні версії причин події, і, ймовірно, мова йде про зовнішні чинники", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Військова прокуратура Центрального регіону вже відкрила кримінальну справу за фактом пожежі в Калинівці та розслідує її як диверсію.

Дивіться також: Жахливі фото наслідків вибухів в Калинівці

"З огляду на те, що на "малій батьківщині" президента вибухають склади, то це більше схоже на диверсію, на умисел, ніж на випадкове здіймання", - додав "Апострофу" військовий експерт Олексій Арестович.

"Я також схиляюся саме до цієї версії, але остаточну крапку може поставити тільки державна слідча комісія, яка, безумовно, буде створена. Ну і, звичайно, слідство, яке буде проведено і яке з'ясує всі обставини, проведе детальний аналіз, детальне дослідження і після того будуть зроблені висновки, - заявив "Апострофу" радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. - Але я тут згоден з позицією прокуратури і власне прем'єра, що, швидше за все, це диверсія".

Більш того, радник президента Юрій Бірюков зазначив, що напередодні НП над складами в Калинівці кружляв безпілотник.

"Боєць з одного з постів встиг доповісти про дивний звук. За декілька секунд почалися вибухи на відкритому майданчику. Периметр охоронявся надійно, так що так – схоже на безпілотник. І так, СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні. Але хтось прорвався", - підкреслив Бірюков у соцмережах.

Правда в історію про диверсію не особливо вірить військовий експерт Олег Жданов.

"Все повторюється один в один, як у Балаклії. Там, в принципі, звіту ми так і не побачили. Тоді міністра оборони призначили проводити розслідування щодо пожежі в Балаклії, тому всю правду ми так і не дізнаємося. Але, у всякому разі, ніяких доказів диверсії нам не надали", - запевнив "Апостроф" Жданов.

Друга версія, яку озвучили вже опоненти влади, полягає в тому, що пожежа була влаштована навмисно, щоб приховати масштаби розкрадання боєприпасів на складах. Однак, на думку Олексія Арестовича, це більше схоже на конспірологію, ніж на реальну причину НП.

"Розкрадання боєприпасів - це не розкрадання молока зі складів, тобто від кого вони б приховували - самі від себе? У крадіжці боєприпасів бере участь не начальник складу, а весь ланцюжок аж до міністра оборони, бо, коли їх крадуть, треба ж кудись діти, а це перетин державного кордону, тобто це схема аж до Адміністрації президента, яка включає в себе і митницю, і прикордонників, і СБУ ", - заявив він.

Нарешті, третя версія - банальна недбалість, мовляв, армійські чиновники не зробили жодних висновків з Балаклії.

"Якщо почати розбиратися, то з'ясується, що виділялися гроші на відеокамери, нічні прилади, і повинні стояти зенітні розрахунки по периметру складу, перекривати повітряний простір над ним. Повинні стояти радіолокаційні станції, які бачать квадрокоптери і БПЛА, повинні стояти станції радіоелектронної боротьби, які ставлять перешкоди в разі появи літальних апаратів або повітряних цілей. Я більше ніж упевнений, що за інструкцією це все прописано. Але в житті склад горить", - нарікає Жданов.

Читайте також: Вибухи на військових складах в Калинівці: що відомо на даний момент

"Наші можновладці хочуть відбутися напівзаходами, але національну безпеку треба забезпечувати посилено і повним комплексом захисту, - додає Арестович. - А вони відбуваються формальністю: начальство пише розпорядження, про те, що склад треба краще охороняти, і думають, що розпорядження – це реальна охорона складу. Але ми бачимо вже вчетверте, що це не так. А почати вживати не напівзаходів – це значить серйозно перебудовувати систему національної безпеки, але в цій системі вони стануть непотрібні, тому вони шукають вічний компроміс між напівзаходами і забезпеченням елементарних питань нацбезпеки".

P.S. Місцеві жителі Калинівки розповіли "Апострофу", що вже багато років безуспішно боролися з небезпечним "сусідом" – військовими складами, намагаючись дійти компромісу з владою, але програли в цій боротьбі.

"Потрібно було думати раніше, коли люди були проти і виходили на мітинги, щоб снаряди вивезли та утилізували, а зараз ми маємо те, що маємо. Протестували голосно, це було ще за 2-3 роки до сумних подій на Донбасі. Питання виносилося на сесію міськради, писали люди в місцеві газети... але нічого ", - поскаржилася "Апострофу" мешканка Калинівки Юлія Калімаєва.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі