RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Грип близько: кращі способи лікування від цієї хвороби

З наближенням холодів імунітет людини стає вразливим до різного роду захворювань, серед яких найбільш поширені - грип і застуда.

Часом дуже складно відрізнити одне захворювання від іншого. Але різниця між ними принципова: що вибачає застуда - не вибачає грип!

Симптоми грипу: висока температура, яка тримається мінімум 5 днів; лихоманка; головний біль; ломота в м'язах і суглобах; загальна слабкість; втрата апетиту, можливо, нудота; кашель, який може тривати 2 тижні і більше; нежить.

Симптоми застуди: підвищення температури; головний біль; слабкість, ломота в м'язах, суглобах; нежить, чхання; першіння і (або) біль в горлі; кашель; сльозотеча.

Як відрізнити грип від застуди:

Для грипу є характерним гострий або найгостріший початок захворювання з появою всіх симптомів вже в першу добу хвороби. Причому супроводжується це значним підвищенням температури тіла до 39 градусів і вище, а також вираженими симптомами інтоксикації, тобто отруєння організму шкідливими речовинами, які з'являються через розпад вірусів і клітин-захисників.

При застуді температура тіла, як правило, не досягає таких високих цифр, а клінічна симптоматика може наростати з часом, досягаючи свого піку приблизно до 3-4 дня, а потім симптоми застуди починають поступово зменшуватися і зникають. Плюс, чхання - одвічна ознака ГРВІ, ніколи не супроводжує захворювання на грип.

Народні методи лікування застуди та грипу

1. Чорний чай з медом і лимоном

Заваріть чорний чай, додайте в нього лимон і мед замість цукру. Пийте помірно теплим, не пекуче гарячим в дозуванні "чим більше, тим краще". Якщо відчуваєте біль в горлі, додатково розсмоктуйте мед, не запиваючи.

Як це діє? Тепла рідина (а також спільна дія танинів і кофеїну) розширить судини і активізує потовиділення. Лимон - природний антисептик, до того ж багатий вітаміном С. Мед, завдяки активним ферментам, має бактерицидну дію, сприяє засвоєнню вітамінів і нормалізує обмін речовин.

2. Малиновий чай

Залийте 100 г свіжої малини або 2 ложки варення, листя або сушених плодів склянкою окропу, дайте напою настоятися 15-25 хвилин. Пийте протягом усього дня.

Як це діє? Малиновий чай - відмінний потогінний і жарознижуючий засіб. Малина містить природний аспірин - саліцилову кислоту. Вона володіє більш м'якою, в порівнянні з аспірином, дією і не провокує виразку шлунка.

Крім того, дубильні речовини в її плодах і листках гальмують розвиток локальних запальних процесів. Тому малиновий чай можна не тільки пити, але і полоскати ним горло. Також в малині, як і в інших традиційних протизастудних засобах, багато вітаміну С.

3. Часник з медом

Змішайте часникову кашку або сік з медом в пропорції 1:1 і приймайте по 1-2 чайних ложки двічі на день, запиваючи склянкою води. Також часник в кількості 3-4 зубчики можна подрібнити, залити склянкою води і прокип'ятити 15-20 хвилин.

Даний засіб підходить для інгаляцій (дихати, закривши очі). Закапувати сік часнику в ніс, всупереч безлічі рекомендацій, не варто, так як це може викликати опік слизової оболонки.

Як це діє? У часнику дуже багато фітонцидів - свого роду природних антибіотиків.

4. Молоко з медом

На літр молока додайте 4-5 столових ложок меду, половину чайної ложки ванілі, мускату і кориці, кілька горошин запашного перцю і лавровий лист. Доведіть суміш до кипіння, дайте напою настоятися 5 хвилин.

Як це діє? Молоко містить триптофан, необхідний для синтезу потужного заспокійливого - серотоніну. До того ж в молоці міститься велика кількість корисних ферментів, які підтримують імунітет.

5. Глінтвейн

У червоне солодке вино (1 літр) додайте гвоздику, солодкий перець, 3-4 ложки цукру (краще меду), половину чайної ложки мускатного горіха. Корицю, ваніль і кардамон - за смаком. Потім поріжте несолодке яблуко, лимон і додайте їх в пряне вино.

Глінтвейн потрібно довести до кипіння, настояти 15-25 хвилин і пити теплим. Такий напій - відмінний профілактичний засіб від застуди.

Як це діє? Вино - хороший антисептик, крім того, воно багате корисними амінокислотами і вітамінами. У свою чергу, спеції володіють розігріваючою дією і поліпшують кровообіг, а в кислих яблуках і лимоні багато вітаміну С. Цілющі властивості глінтвейну надає весь комплекс його компонентів. При цьому міцними спиртними напоями лікуватися не варто. Від них ослабленому організму буде більше шкоди, ніж користі.

Разом з тим, вибираючи засіб для боротьби із застудою, варто пам'ятати, що і у натуральних продуктів є протипоказання. У меду - це цукровий діабет. Людям, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, потрібно бути обережними з лимоном, червоним перцем і часником. Відвари з малини не підійдуть сердечникам і гіпертонікам.

Таким чином, при хронічних захворюваннях або дуже поганому самопочутті, не займайтеся самолікуванням і при перших ознаках застуди порадьтеся з лікарем.

За матерілами: Сегодня, Медпортал

Як повідомляв "Апостроф", в період з 2 по 8 січня 2017-го року в Україні від грипу померло 6 осіб. Летальні випадки були зафіксовані в Черкаській, Донецькій, Запорізькій і Львівській областях.