RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Український міністр пояснив, чим загрожує вихід Росії з СЦКК на Донбасі

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що вихід російської сторони з Спільного центру з координації та контролю (СЦКК) ставить під загрозу діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні

Про це він сказав у вівторок, 19 грудня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми вже давно спостерігаємо, що РФ говорить про те, що їй незручний формат СЦКК, причому називаються різні причини: то погано ставляться до їх військовослужбовцям, то їх обмежують. Це ми спостерігаємо з літа (поточного року, - ред.)", - сказав він.

Черниш додав, що заяви про обмеження і погане поводження з російськими військовими в СЦКК були підготовкою до блокування роботи даного органу.

"Якщо на всі дії разом подивитися, це явно вказує на те, що Росія хоче зробити все можливе навіть на такому рівні, щоб навіть не здаватися стороною конфлікту і змусити нас йти по шляху діалогу з незрозумілими людьми, які цією ж Росією в окремих районах Донецької і Луганської областей поставлені", - сказав міністр.

За його словами, Мінські угоди не передбачають створення СЦКК і тепер РФ може заявити, що оскільки її спостерігачі-представники відсутні на Донбасі, то міжнародному співтовариству необхідно виробити угоду і формат, щоб РФ все ж була присутня в зоні конфлікту в вигляді спостерігачів або миротворців, при цьому в такій угоді вказати, що РФ стороною конфлікту не є.

"Наявність російських офіцерів в СЦКК гарантувало, в тому числі, і безпеку для персоналу місії ОБСЄ", - сказав міністр.

Черниш додав, що виконання місією ОБСЄ свого мандата з моніторингу забезпечувалося гарантіями безпеки, отриманими в СЦКК.

Крім того, міністр вважає, що вихід з СЦКК і концентрація російських військ на кордонах має на меті також загрозу застосування військової сили.

Черниш зазначив, що відповідальні органи зараз працюють над спільною позицією і реакцією на дану ситуацію.

Як повідомляв "Апостроф", раніше нардеп, керівник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук розповів про три причини виведення російських офіцерів зі складу СЦКК.