RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Може використовувати водомети: в Україні прийняли важливе рішення по Нацгвардії

У середу, 20 грудня, Кабінет міністрів України дозволив військовослужбовцям Національної гвардії використовувати водомети, але заборонив застосовувати сльозогінний газ в натовпі.

Про це повідомляють "Українські новини".

Так, уряд затвердив правила застосування і перелік спецзасобів, які можуть використовувати військові Нацгвардії.

Відзначається, що їм дозволено використовувати гумові та пластикові кийки, електрошокери, наручники (сітки для зв'язування), службових собак і коней, засоби акустичного і мікрохвильового впливу, гранати і боєприпаси світлошумові і димової дії, а також пристрої для відстрілу гумових куль.

Крім того, Нацгвардії дозволено використовувати водомети і бронемашини (без штатного озброєння). При цьому водомети заборонено використовувати, якщо температура повітря нижче +10 градусів.

У цілому, згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військові Нацгвардії зобов'язані не менше 2 разів через гучномовець попередити порушників про це.

Також після застосування спецзасобів нацгвардійці зобов'язані в найкоротші терміни забезпечити надання медичної допомоги потерпілим.

Заборонено застосовувати спецзасоби в навчальних закладах, лікарнях, дипломатичних представництвах (без їх письмової згоди).

Заборонено застосовувати наручники більше ніж на 2 години, заборонено бити кийками по голові, шиї, ключиці, статевих органах і по животу, заборонено застосовувати світлошумові пристрої на відстані ближче 2 м.

У разі застосування засобів сльозоточивої та дратівної дії заборонено відстрілювати їх в натовпі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше соратники лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі пояснили штурм в центрі Києва.