RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли про незаконну угоду Курченка з українськими олігархами по "грошам Януковича"

Українські олігархи Олександр Онищенко та Павло Фукс придбали у втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 млн доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Про це йдеться в розслідуванні Al Jazeera.

Згідно з текстом контракту, Онищенко і Фукс в 2015 році заплатили майже 30 млн доларів (в пропорції 67% і 33% відповідно) за кіпрську компанію Quickpace Limited.

Уточнюється, що ця компанія тримала облігації на суму 160 млн доларів і готівкові гроші, які були заморожені українським судом, оскільки вони були отримані злочинним шляхом.

Повідомляється, що покупці прагнули отримати прибуток в розмірі 130 млн доларів, спробувавши розморозити активи.

У пункті 4.4 контракту говориться, що "сторони зобов'язуються спільно вживати заходів для зняття арешту з рахунків Quickpace Limited".

Разом з тим, Онищенко не бачить нічого поганого в покупці компанії, що займається замороженими активами.

"Ви можете купити [актив] дешево і спробувати вирішити проблему, щоб заробити гроші", - сказав він "Аль-Джазіра".

Онищенко підтвердив роль Фукса і Курченко в угоді, але заперечував, що угода відбулася.

Однак кіпрський адвокат і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) підтвердили, що продаж Quickpace пройшов, і документи компанії фіксують передачу права власності одній з компаній Фукса.

Крім того, в розпорядженні "Аль-Джазіри" є запис, що свідчить про початковий внесок у розмірі 2 млн доларів з рахунку в Barclays Bank на інший, латвійський Norvic Banka.

У даний час Quickpace належить Evermore Property Holdings Limited, кіпрській компанії, яка, в свою чергу, належить Dorchester International Incorporated. Власник останньої - Павло Фукс.

Документи, отримані "Аль-Джазірою", показують, що клан Януковича переказував вкрадені гроші на банківські рахунки в Латвії, а потім в десятки офшорних компаній на Кіпрі, Белізі, Британських Віргінських островах і навіть у Великобританії.

"Філософія відмивання грошей полягала в тому, щоб створити ситуацію, коли гроші переміщалися через таку силу-силенну різних компаній і країн, щоб потім було майже неможливо відтворити слід", - сказав Білл Браудер, виконавчий директор Hermitage Capital.

Ім'я Януковича ніколи не з'являлося ні на одному з документів. Компанії були записані на номінальних директорів - персонажів, які просто діяли за дорученням реального власника.

"Зараз йде дуже сильний опір з боку еліти, яка перебуває при владі, і чим більше ми розслідуємо, тим більше ми стикаємося з цим опором", - сказав "Аль-Джазіра" директор НАБУ Артем Ситник.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в ГПУ оголосили результати експертизи скандальних плівок Курченка-Саакашвілі.