RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Епідемія кору в Україні: джерело розповіло про чорний ринок медичних довідок

На сьогоднішній день в мережі можна знайти безліч оголошень, де українцям пропонують медичні довідки на будь-який смак - від лікарняного листа, довідки про вагітність до форми 026/о, в якій зазначають обов'язкові щеплення, у тому числі від кору.

Про це "Апострофу" заявило джерело в околомедичних колах.

За його словами, в такій довідці, зокрема, зацікавлені ті, хто хоче оформити своїх дітей, наприклад в дитячий сад. Однак зараз, на тлі спалаху кору, інтернет-рішали зізнаються, що дістати таку довідку для них нереально.

"Лікарів шмонають, перевіряють конкретно всякі санепіди, МОЗ, в садках перевіряють. Тому поки нічим допомогти не можу", - заявив один з околомедичних рішал.

Правда, найбільш винахідливі батьки все ж знаходять вихід і радять домовитися з лікарем у місцевій поліклініці, а ще краще -з медсестрою.

"Таких випадків дуже багато, і останнім часом вони почастішали. Батьки приходили і до мене, і до моїх колег з довідками, де відзначені щеплення, але при цьому вони зізнаються, що жодного щеплення вони не робили або якесь конкретне щеплення вони не робити, а просто заплатили медпрацівникові, наприклад, медсестрі або домовилися з лікарем", - заявив доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика Федір Лапій.

Однак такі договорняки, за словами медиків, можуть вилізти боком для самих батьків і їх дітей. По-перше, якщо пацієнт потрапляє до медиків з першими симптомами кору (підвищення температури тіла, нежить, головний біль, сухий кашель), то лікарі відкидають версію про кір, адже в амбулаторній карті записано, що дитина щеплена.

По-друге, якщо батьки все ж захочуть зробити дитині реальне щеплення, то провернути це буде досить складно, адже в карті вже стоїть відповідна відмітка.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Не тільки кір: спалахи яких небезпечних хвороб загрожують українцям".