RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

США планували підключити Росію до програми "Зоряних воєн" – Telegraph

На початку 1990-х років США планували підключити Росію до програми протиракетної оборони під назвою "Зоряні війни", оскільки були вражені діями президента РФ Бориса Єльцина з демонтажу комуністичної системи.

Про це пише британське видання The Telegraph з посиланням на оприлюднені минулого місяця документи Національного архіву Великобританії.

Проект "Зоряні війни" був анонсований президентом США Рональдом Рейганом у 1983 році і полягав, зокрема, в розміщенні на орбіті Землі систем, які можуть знищувати міжконтинентальні балістичні ракети.

Раніше засекречених документах уряду Великобританії говорилося, що Лондон бачив у такій співпраці Вашингтону та Москви "глибокі питання для глобальної безпеки", а також загрозу для ефективності політики стримування за допомогою британських субмарин з ядерними ракетами Triden на борту.

Особистий секретар британського прем'єра Джона Мейджора (обіймав посаду з 1990 по 1997 рік) Стівен Уолл писав у МЗС Британії: США припустили, що Росія назавжди стане хорошим хлопцем". Також Уолл додав: "Ми не можемо зробити таке ж припущення".

Наголошується, що президент США Джордж Буш-старший писав союзникам про можливе створення системи НАТО щодо захисту від обмежених ракетних ударів, але з Росією в якості "основного партнера".

Проект "Зоряні війни" США закрили у 1993 році через його дорожнечу і втрати актуальності після розпаду СРСР.

Як повідомляв "Апостроф", видання Foreign Affairs обґрунтувало необхідність для США жорсткого стримування Росії.